Ora 10:35 recepția Hotelului Rin din București. Vlad Moldoveanu, cel mai valoros jucător al naționalei de baschet pregătite de Marcel Țenter, coboară din lift îmbrăcat în tricoul de prezentare al „vulturilor”. Ne așezăm la o masă, comandăm câte o apă plată și dăm drumul discuției. Nouarul nostru are doar o oră la dispoziție pentru interviuri. La ora 11:30 urmează ședința video alături de colegi și staff, apoi plecarea spre aeroport. Interviul începe ex abrupto. Sunt multe de povestit și parcă timpul nu are deloc răbdare. Decidem atunci să transformăm interviul într-un serial cu mai multe episoade.
Interviu realizat cu sprijinul
Urmează turneul din Grecia. Cu ce gânduri mergem în Patras?
Mă așteptam să arătăm ca o echipă. Am spus de la început. Dacă avem scopuri personale la acest EuroBasket nu vom face nimic. Trebuie să fim sinceri că nu suntem mulți care să avem o valoare individuală pentru a ne ridica la nivelul EuroBasketului. Trebuie sa o facem ca echipă. Și în meciurile cu Grecia când vom da peste jucători precum Antetokounmpo sau Bourousis trebuie să ne vedem de lungul nasului. Să punem capul în pământ și să muncim unul pentru altul. Dacă suntem împreună avem o șansă, dacă nu, vă spun de-acum că nu avem nici o șansă!
Ne ajută meciurile acestea atât de puternice? Cred că România n-a jucat niciodată atâtea meciuri tari de pregătire ca acum. Cu Israel, Letonia, Grecia etc.
Ne ajută aceste meciuri. Trebuie să creștem nivelul. Mi-ar fi plăcut să jucăm cu echipe puțin mai accesibile pentru noi. Mi-ar plăcea să jucăm cu echipe care nu se bat neapărat pentru titlul european. Grecia clar merge la EuroBasket să îl câștige. Au o echipă senzațională! Letonia are și ea cea mai bună generație din istoria lor. Mi-ar fi plăcut să aflăm care este nivelul nostru. Cu Grecia, la ei acasă îți dai seama că avem șanse foarte mici pentru a câștiga.
Cum te simți că pășești pe urmele generației care în ’87 participa, tot în Grecia, la ultimul european pentru România?
Am mai jucat cu Grecia la Atena în urmă cu ceva ani. Grecii schimbă generațiile și joacă acum alt tip de baschet față de ce ne-am obișnuit. Antetokounmpo schimbă dinamica oricărei echipe din lume. Și-atunci este greu să compar. România în ’87 juca împotriva lui Galis. Eu cred ca Antetokounmpo va fi cel mai mare jucător din istoria Greciei. Pentru mine este o mare provocare. Abia aștept să joc împotriva lui. Mereu am vrut să joc împotriva celor mai buni. Să-mi măsor puterile cu ei.
Ce poate să facă Giannis Antetokounmpo, ca să vă faceți o parere despre ce adversar vor avea tricolorii luni.
Cu Israelul ai reușit o partidă strălucită, încheiată cu 27 de puncte. Să marchezi atât împotriva unei echipe de top, trebuie să fii chiar bun.
De aceea am plecat din România. Discuția aceasta am avut-o cu Silvă (n.a. Mihai Silvășan – antrenorul principal al echipei U-BT Cluj-Napoca) prin martie-aprilie. L-am anunțat că vreau să plec pentru că eu sunt genul de om căruia îi plac provocările. Dacă nu simt că joc cu cei mai buni, mă plafonez. Sincer, am vrut să facem un proiect la Cluj, însă nu mai aveam motivație. M-am bucurat pentru Cupă, pentru campionat, dar nu mai aveam motivația aceasta… Să câștigăm o Cupă Europeană era aproape imposibil. Atunci am decis să ne despărțim…
“…sunt un tip care ține la oamenii care îi sunt alături și nu uită acest lucru”
L-ai ajutat foarte mult pe Mihai Silvășan în debutul carierei. Să câștigi trei trofee din primul an nu este un lucru faci. Sunt absolut sigur că fără tine Clujul nu reușea acest lucru.
Silvă mi-a mulțumit că l-am ajutat în primul lui an de antrenorat. I-am spus de la început că eu sunt un tip care ține la oamenii care îi sunt alături și nu uită acest lucru! Când am ajuns la seniori, Silvă era deja acolo și m-a ajutat să mă adaptez. Nu pot să spun că am fost cei mai buni prieteni când evoluam sub tricolor, dar am fost prieteni. Și a fost sincer cu mine. Eram la Varșovia și m-a sunat și mi-a zis în glumă: „Dacă eu mă duc la U-BT ca antrenor, vii să joci pentru noi?” Iar eu i-am răspuns: „Dacă ești tu principal, vin.” A doua zi m-a sunat și mi-a zis că este antrenor. Nici el nu se aștepta la o dinamică atât de mare. Mă bucur că l-am ajutat în primul lui an ca antrenor. Discutam foarte mult și i-am dat încredere! A fost un antrenor cu care m-am înțeles foarte bine. Cu el și cu Sasa Filipovski m-am înțeles de minune. Am spus mereu. Mi-a plăcut să joc la Cluj. Ai un public fantastic în spate tot timpul. Revin la Silvă. Cred că are stofă de antrenor și i-am spus acest lucru de mult timp. Se pregătea pentru acest pas în carieră. M-am bucurat că i-am putut fi alături.
Experiența aceasta de la Cluj te va ajuta la EuroBasket2017? Mă gândesc că ești obișnuit cu sala, cu inelele, suporterii te iubesc.
Recunosc faptul că EuroBasketul a fost unul din motivele pentru care am ales Clujul. Pe de altă parte, sala s-a schimbat. Se va pune alt parchet, se măresc tribunele, se vor schimba inelele. Nu este chiar aceeași sală. Ai poate anumite puncte de reper ca shooter și mă voi folosi de ele. Pentru mine EuroBasketul este cel mai important turneu din viața mea. Orice meci mi-ai pune acum în față nu se compară cu EuroBasketul.
„EuroBasketul este cel mai important turneu din viața mea!”
Când erai copil, îți imaginai momentele acestea?
Eu am fost foarte dezamăgit că n-am reușit acum câțiva ani să ne calificăm la EuroBasket. Mereu mi-am imaginat că voi reuși să duc aceasta echipă la turneul european. Nu a fost să fie. Atunci a fost o dezamăgire foarte mare pentru mine. Nu știu câtă lume știe acest lucru… Îți spun sincer că acum nu am o satisfacție foarte mare. Cred că în urmă cu patru ani, nimeni nu avea ce să comenteze. Acum sunt tot felul de voci care spun diverse lucruri despre cum ne-am calificat.
Cât de mult te deranjează aceste critici?
Nu mă afectează. Am învățat că fanii critică jucătorii. Fiecare are dreptul să mă critice. Pe Carmen (n.a Carmen Tocală – mama lui Vlad Moldoveanu) o mai deranjează când aude câte o chestie negativă la adresa mea. I-am spus mereu că e dreptul lor, că de-aia plătesc bilet la meci. Au voie să mă înjure atunci când nu joc bine. Că nu este fair-play…aceasta este o altă discuție.
Ai evoluat un an în România. Cum ți s-a părut această felie importantă din sport care se cheamă marketing sportiv?
Este inexistentă, aproape deloc dezvoltată. Cred că se puteau face mult mai multe lucruri. Mai ales la ce echipă am avut anul trecut la Cluj. Nu este problema mea. Sunt acolo oameni care iau decizii și este treaba lor.
Te-am întrebat acest lucru pentru că zilele trecute ai zburat rapid până în Turcia la o acțiune de marketing pe care noul tău club – Büyükçekmece Basketbol – a organizat-o. Am înțeles că ai mâncat la noul restaurant al clubului, ca ai cunoscut noua echipă, că ai acordat deja niște interviuri pentru ziarele de-acolo…povestește-ne puțin despre acest subiect.
Imediat ce am semnat m-au invitat să mă duc în Turcia să văd orașul, să îmi văd apartamentul, mașina etc. Am primit doua zile libere de la domnul Țenter și am decis să nu rămân acasă și să merg la Istanbul. Mi-au asigurat absolut tot. Am stat la un hotel de cinci stele, am acordat câteva interviuri, i-am cunoscut pe oamenii din club.
Cum arată apartamentul tău?
Este situat într-un complex rezidențial de cinci stele. Sunt peste tot cafenele, piscine, restaurante. Turcia nu se compară cu nimic. Am un apartament de patru camere la parter. În față se vede o grădină. Este foarte frumos.
Ce mașină ai primit?
Am înțeles că au contract cu Renault. Trebuie să mă duc să-mi aleg mașina. Va veni și familia mea în Turcia, așa că am nevoie de una mai mare.
Întâlnirea cu stafful cum a fost?
Pe malul mării (râde). Au făcut acolo o bază nouă de pregătire. Este un teren outdoor cu parchet, dar este acoperit, ca un fel de balon. Au construit o cafenea, un restaurant. Săptămâna viitoare îl vor deschide oficial. Acum au vrut să-l promoveze. Au insistat sa mănânc acolo. De altfel, mâncarea a fost excelentă.
“Cred că echipa de la Cluj avea un potențial mai mare de marketing.”
Este normal lucrul acesta. Fac niște activări de marketing înainte. Ce se întâmplă în România este anormal. Sincer îți spun, eu am fost șocat că nu a existat la Cluj un camp de pregătire, pe bani grei, powered by Vlad Moldoveanu.
Nu este problema mea aceasta. Legat de campuri, voi avea un proiect pe care îl gândesc de câțiva ani buni. În sfârști îl voi începe și cu siguranță că îl vom prezenta în detaliu în paginile DinVestiar.
Cred că echipa de la Cluj avea un potențial mai mare de marketing.
Ce buget crezi că au cei de la Büyükçekmece Basketbol?
Gândește-te că există un team manager doar pentru jucătorii străini. Mai există unul pentru toată echipa. Este un om pe care îl poți suna non-stop. Este totul la alt nivel. Această echipă s-a înființat în urmă cu șase ani. Este o echipă care își dorește mai mult. Avem un antrenor care a fost numit antrenorul naționalei B a Turciei. Va fi un sezon interesant.
“Hagi este mai iubit în Turcia decât la noi!”
În ciuda contextului politic din Turcia, ai ales să evoluezi în această țară. Nu îți este puțin teamă?
Înainte îmi era teamă. Din cauza buyout-ului am avut opțiuni limitate și cred că am ales foarte bine pentru cariera mea. Mereu am spus că vreau să joc într-un campionat tare. Din punctul meu de vedere există două super campionate: Spania și Turcia. Echipele din Spania nu aveau forța să plătească și salariul și buyout-ul și atunci m-am orientat spre Turcia. Mă bucur că am ajuns acolo!
Am înțeles că vei evolua cu nr.21. De ce ai ales acest număr?
Am fost în Turcia și sincer îți spun toată lumea vorbește de Hagi, de Popescu. M-a întrebat toată lumea acolo de ei. Cred că Hagi este mai iubit acolo decât la noi! Acum 21 de ani el semna în Turcia. Sper să scriu și eu istorie, așa cum a făcut el! Un jurnalist m-a întrebat de ce nu joc cu numărul zece. Dar eu am simțit că nu rezonez cu acel număr. Așa că am ales 21. Sper să ajung cam acolo unde a ajuns și el!
Ce mesaj ai pentru suporterii români care vor veni la EuroBasket2017?
Înțeleg că fanii au așteptări mari de la noi. Trebuie să se gândească însă că și noi suntem oameni și că echipa aceasta nu a evoluat niciodată la un nivel atât de ridicat. Vrem să avem evoluții foarte bune! Viteza va fi foarte mare! Însă vom întâlni jucători de calibrul lui Pau Gasol. Va fi infernal, însă îmi doresc ca fanii să fie alături de noi. Vreau să înțeleagă că nu suntem super oameni și că peste noapte ne batem cu Spania. Diferența este mare, însă vom presta un baschet de calitate!
Carte de vizită:
Nume: Vlad Sorin Moldoveanu
Data nașterii: 11.02.1988
Zodia: Vărsător
Statut: căsătorit / doi copii
Înălțime: 2,06 cm
Post pe care evoluează: extremă
Echipe la care a evoluat ca profesionist: Benetton Treviso (Italia), STB LeHavre (Franța), BC Kalev Cramo (Estonia), PGE Turow Zgorzelec (Polonia), BC Stelmet Zielona Gora (Polonia), U-BT Cluj-Napoca.
Credite foto: Alina Cojocaru – Federația Română de Baschet