Petre Branisteanu este cu siguranta unul dintre cei mai carismatici oameni din baschetul romanesc. Inscris in cursa pentru fotoliul de presedinte al Federatiei Romane de Baschet, “omul-spectacol” al Stelei din perioada anilor ’80 nu dribleaza intrebarile si raspunde cu o sinceritate debordanta, oferind un interviu savuros. De altfel, orice intalnire
cu maestrul Petre Branisteanu este memorabila.
De ce vreti sa deveniti presedinte al Federatiei Romane de Baschet?
In primul rand pentru a schimba o stare de spirit care in ultimul an si jumatate mi s-a parut un regres al baschetului romanesc. Prin prisma celor care am vazut ca s-au inscris in competitie, cred ca sunt singurul care le-am facut pe toate: de la jucator de minibaschet, pana la director de club, am parcurs toate etapele. Experienta m-a atentionat ca pot face fara probleme acest lucru.
Cum credeti ca va fi aceasta cursa?
Cred ca va fi o cursa foarte stransa. Este Anton Netolitzchi pe care il recomanda CV-ul si tot ceea ce a facut in baschet si Horia Paun, care nu are experienta de conducator in baschet sau de jucator, ci este sustinut pe alte cai.
Ce obiective aveti ca viitor presedinte al Federatiei Romane de Baschet?
Obiectivele sunt impartite in doua categorii. Seniori / senioare si juniori. Cea mai importanta la ora actuala este categoria de juniori, unde ar trebui rezolvate urgent toate problemele. Nu mai trebuie sa fim pe locul 18, 19, 21 la Campionatele Europene. Vreau sa fac o impartire pe regiuni a activitatii baschetbalistice, cu directori de regiuni care sa raspunda, care sa creasca acesti copii, care sa aiba rolul de antrenori federali. As face un fel de microfederatii. Nu vreau sa mai existe un singur antrenor federal care alege jucatorii. Vreau sa elimin din start suspiciunile. Nu vreau sa mai aud ca l-am luat la echipa nationala pe un jucator pentru ca e prieten cu mama, pentru ca e prietena cu varul meu sau pentru ca mi-a dat bani parintele pentru a-l selectiona.
Pe partea de seniori nu pot lua eu singur decizii. Un program se face impreuna cu ceilalti, ca nu esti tu cel mai destept. Munca se face impreuna cu cei care muncesc. La seniori nu vine presedintele, secretarul general sau biroul federal si spune vreau sa facem asa. Nu poti! Pentru ca nici presedintele Federatiei Romane de Baschet, nici secretarul general nu alearga dupa bani cum alearga conducatorii de cluburi la seniori. Si eu m-am confruntat cu aceasta problema cat timp am fost director la CSM Bucuresti. Stiu ce inseamna sa te umilesti pentru fiecare leu! Stiu de ce se lovesc acesti presedinti de cluburi. Impreuna cu ei, daca voi iesi presedinte, ne vom intalni si vom face altceva. Vom discuta cum vom organiza campionatul, cine retrogradeaza. In acest moment la masculin si la feminin nu retrogradeaza nimeni. Nu mi se pare normal! Sunt echipe care cheltuiesc milioane de euro pe sezon pentru ce? Sa evolueze cu echipe care nu au nici o presiune? Singura lor competitie adevarata este in cupele europene. S-a vazut clar: Ploiestiul, Oradea, Craiova, Muresul, jucand cu echipe slabe in Romania, au pierdut in Europa. Pentru ca aici nu au un partener tare, cu care sa vada ce probleme au in joc, sa regleze relatiile dintre jucatori etc. Rezolvam problema la juniori, apoi vin si cei de la seniori si isi aleg jucatorii. Problemele acestea sunt legate.
Credeti ca porniti ca favorit in aceasta cursa?
Cred ca nimeni dintre cei inscrisi pentru presedintie nu trebuie sa se bazeze pe ceea ce am facut ca sportivi. Nici eu nu m-am inscris pornind de la premisa asta. Istoria se discuta la un pahar de vorba, acum este vorba de ceea ce pot]i face in baschet ca lider. Problema este ce ai facut dupa ce te-ai lasat de sport. Nu plec din pole-position pentru ca am zece titluri de campion! Ce am facut ca sportiv, intr-adevar nu poate sa faca Horia Paun in trei vieti. Sau ce a facut Netolitzchi. Imi pare foarte rau pentru el. Nu va face Virgil Stanescu, desi este un jucator bun. Noroc ca spre apusul carierei s-a dus la Asesoft si a luat si el un titlu de campion…
Sa stiti ca Levi Szijarto vine tare de tot din urma. Are deja zece titluri…
Din punctul meu de vedere, Szijarto mi-a placut cand a castigat primul titlu cu West Petrom Arad si era inca junior. Mi-a placut foarte mult copilul ala si ma asteptam la mult mai mult de la el decat a realizat in viata. La Dinamo in sala, cand a castigat Aradul campionatul de i-a calcat in picioare, Levi a avut un meci extraordinar. Atunci m-am gandit ca este urmasul meu ca si conducator de joc. Juca pe acest post si era foarte agresiv. Mi-a placut foarte mult. Si acum a ramas la fel de agresiv! Cu el e greu sa te certi, ca daca iti da una uiti si gustul apei! Dar varsta nu iarta pe nimeni!
De ce v-ar alege reprezentantii cluburilor ca presedinte al Federatiei Romane de Baschet?
M-ar alege prin prisma CV-ului pe care il am si prin prisma proiectului pe care l-am trimis. Le-am spus ca este un proiect, iar programul il vom face impreuna. Nu pot sa il fac eu. M-ai intrebat odata, intr-un interviu de performanta si ti-am zis ca inseamna talent, munca si mai ales noroc. La fel este si aici. Sportul m-a invatat ca exista unul mai destept ca mine. Sa vii ca presedinte si sa spui acesta este proiectul meu si vreau sa il facem, e o greseala. Esti pa, la revedere! Trebuie sa vii sa spui: Domne’ am un proiect, haideti sa-l discutam.
Seniorii trebuie sa culeaga ce facem la juniori. Pe antrenorii de juniori trebuie sa ii facem sa munceasca, sa scoata jucatori multi si sa castige bani. Pentru ca un antrenor nu poate trai doar din salariul de cateva sute de lei, pe care il ia ca profesor. Trebuie sa munceasca si cand scot jucatori, cluburile vin si ii cumpara, iar o parte din bani ajung si la formatorii acestor baschetbalisti.
Cum vedeti situatia jucatorilor romani?
Nu pot obliga si nu voi obliga niciodata patronii de club sa foloseasca jucatori romani, atata timp cat cei care dau bani se uita in sala si vad ca este arhiplina. Nu avem jucatori ca sa ii pot obliga. Ganditi-va ce ar insemna sa fi jucat in acest sezon in cupele europene cu jucatori romani. Ce batai luam? La fel ca Farul si Dianamo in campionat! Anul acesta am reusit niste performante. Daca patronii vor sa nu existe in continuare limita de straini, vom mentine aceasta situatie. Dar aici intervine iarasi simbozia dintre juniori si seniori. Daca scoti jucatori de valoare romani, atunci sigur se vor bate pe ei. Evident ca e mai convenabil sa iei un jucator de la tine din tara, decat sa aduci un strain caruia sa-i platesti casa, masa etc. Pana la urma echipa nationala este imaginea campionatului!
Care ar fi prima masura pe care ati lua-o la nivelul echipei nationale de seniori?
As aduce un selectioner care sa nu aiba nici o legatura cu vreo echipa din Romania. Sa nu existe nici un parti-pris! Am in minte niste variante, colegi de-ai mei de generatie de la greci sau lituanieni.
Ar urma o reorganizare a Federatiei Romane de Baschet?
Ca Federatie de Baschet va trebui sa am o cooperare cat mai apropiata cu catedra de educatie fizica de la UNEFS. Am de gand sa renunt la aceste colaborari cu antrenorii sarbi, pe care ii platim cu mii de euro pe luna. Decat sa dau 3000 de euro pe luna unui sarb, mai bine investesc in antrenorii romani. Imediat ce am fost numit director la CSM, l-am trimis pe Sapera (n.a. antrenorul Hristu Sapera, actualul antrenor al echipei BCMU Pitesti) la cinci stagii de pregatire ale FIBA Europe. Spania, Grecia, Turcia, Lituania etc. Toate au costat, cu transport, masa, casa, 10.000 de lei. Foarte putin. Pe banii acestia vreau sa trimit la stagii FIBA EUROPE antrenorii romani de juniori care au avut performante. Se duc la stagiile bune cu Obradovic, apoi vor da un examen la UNEFS si vor tine ulterior stagii cu ceilalti antrenori romani, in limba romana! Nu in turca, daneza, engleza, scotiana. Ii cresc pe ai mei. Am vazut aici stagiile de perfectionare de antrenori si am vazut antrenorii romani ca se uitau ca la tablou. Pentru ca nu stiau engleza. Nu este obligatoriu sa stii engleza in Romania. Uitati-va la Dan Petrescu! A invatat intr-o luna jumate rusa. Tot mi s-a transmis ca nu stiu limba engleza. Da, nu stiu limba engleza… ca nu sunt nepotul lui Shakespeare. Haideti sa invatam limba romana corect in baschet si sa vedeti pe urma ca vor dori toti sa invete. Antrenorii vor fi principalii beneficiari ai banilor Federatiei Romane de Baschet.
La nivel de staff eu nu dau afara oamenii. Am fost director la CSM si nu am dat pe nimeni afara. Se vor scoate posturi la concurs, in colaborare cu Ministerul Sportului si cu catedra de baschet de la UNEFS. Ei vor face si temele de concurs. Vreau pe posturile de la Federatie oameni capabili.
Care credeti ca va fi cel mai puternic contracandidat la alegeri?
Mama. M-a intrebat ce-mi trebuie sa ma bag in asta.
Aveti un mesaj pentru ceilalti candidati?
Bafta!
Si un mesaj pentru alegatori.
Sa se gandeasca foarte bine ce voteaza si ce aleg. Timpul trece si nu s-a facut nimic. Daca mai trec inca patru ani si nu se face nimic, repede, concret vom fi in prag de desfiintare. Sa nu uitam ca noi am fost membri fondatori ai FIBA si s-ar putea sa nu mai fim in FIBA.
E un mesaj sumbru…
Nu poti sa separi sportul de situatia politica din tara. In anul 2014 s-a anuntat un an sumbru, mult mai rau decat 2013. Nu vor mai fi bani. Electoratul sa se gandeasca bine ce isi doreste. Daca vor sa fim ca rata prin apa… Stiti ce ma doare? Ca sunt unele scoli de baschet care vor sa faca performanta si nu sunt ajutate. Si sunt altii care fac doar pentru bani si sunt ajutati. Eu merg pentru cei care vor sa faca treaba si nu au fost ajutati pana acum. Acesta este mesajul meu.
Cum s-ar schimba omul Petre Branisteanu, daca ar deveni presedinte al Federatiei Romane de Baschet?
Petre Branisteanu nu s-a schimbat niciodata. A ramas acelasi conducator de joc, acelasi om simplu care a fost prieten cu toata lumea. Si daca as iesi presedintele Romaniei nu m-as schimba! Eu sunt tot ala care sta la un pahar de vorba cu oricine.
Cine va sustine pentru a deveni presedinte al Federatiei Romane de Baschet?
In primul rand ma sprijin eu. Ma sprijina cuvantul meu vis-à-vis de oamenii cu care am vorbit. Le-am transmis mesajul meu . Eu nu pot promite ceva, daca nu ma pot tine de cuvant. Eu cand dau mana cu cineva, ma uit in ochii omului. Daca nu mi-as respecta promisiunile, nu as mai putea face asta.
Singurul lucru care mi s-ar fi parut normal, ar fi fost ca Paun sa se fi suspendat cu o luna inainte de alegeri si sa nu fie angajatul Federatiei. El are in fata noastra un avantaj. Toti trei trebuia sa plecam de pe aceeasi treapta. Pentru mine a cantat imnul cand a trebuit! Eu nu vreau sa devin presedinte pentru a aparea in fata. Eu am ideile mele pe care cred ca le pot pune in practica pentru a redresa situatia!
Va multumim foarte mult pentru interviu si va dorim multa bafta!
Cine este Petre Branisteanu:
Nume: Petre Branisteanu
Data nasterii: 17.02.1959
Zodia: Varsator
Primul antrenor: George Chiraleu
Calitati (declarate de intervievat): sunt EU.
Defecte (declarate de intervievat): multe
Echipe la care a activat:
Liceul 35 Bucuresti, Steaua Bucuresti (1978-1992), Rapid Bucuresti (1992-1993), Erbasu (1993-1997), BC Steaua (1998-1999), din 2000-2003 (antrenor la CSU Asesoft Ploiesti, avand in echipa jucatorii: Vladimir Arnautovic, Sorin Hartman, Sebastian Ghita, Alexandru Iacobescu, Zekovic, Virgil Miulescu), Rompetrol Bucuresti (antrenor secund 2003-2004), CSM Bucuresti (2009-2013, director tehnic, apoi director general al clubului)
Palmares: 10 titluri castigate la seniori cu Steaua Bucuresti, 10 titluri la juniori, peste 300 de selectii la toate echipele nationale ale Romaniei. Participant la ultimul Campionat European la care s-a calificat nationala Romaniei (1987- Grecia).
Distinctii: Maestru emerit al sportului.
NOTA: continutul acestor interviuri este protejat si nu poate fi reprodus fara acordul scris al www.dinvestiar.ro! Likeurile si sharingurile sunt binevenite pentru o informare corecta!
Credite foto: sptfm.ro