Dacă ar trebui să contabilizezi antrenorii buni de baschet din România, ți-ar ajunge degetele de la mâini, dar cu siguranță nu ai putea să o sari la numărătoare pe Miruna Crâsnic. Carismatica timișoreancă face parte din noul val de antrenori tineri, școliți afară și cu energie de a muta și munții din loc. De patru sezoane secunda lui Dan Calancea la Olimpia Brașov, Miruna Crâsnic va absolvi în această vară prestigioasele cursuri FIBA și probabil că își va lua „zborul” spre marea performanță. Viitorul pentru ea sună deja mai mult decât promițător. Felul ei de a fi, personalitatea puternică și dorința de a fi în vârf sunt câteva dintre atuurile pe care le are și care o transformă într-o antrenoare extrem de atractivă pentru marile cluburi din Europa. De aceea Miruna Crâsnic reprezintă și unul dintre pariurile DinVestiar și am decis astăzi să vă prezentăm povestea ei în rândurile de mai jos.
Bună, Miruna! Cum este viața la 36 de ani văzută de pe banca de antrenor?
Bună ziua! Viața de pe banca de antrenor a început acum 6 ani, alături de Dan Ionescu, apoi am lucrat cu Bogdan Bulj cu Ljubo Kolarevic, iar de patru sezoane sunt alături de Dan Calancea. Mă bucur că până la 36 de ani am lucrat cu oameni pe care îi admir și am avut ce să învăț de la ei.
Cum este ca femeie într-o lume a tehnicienilor?
Viața de antrenor nu este ușoară, mai ales de antrenoare într-o lume a bărbaților, dar așa cum în arbitraj sunt multe fete care au arătat că merită, sper ca și în antrenorat să apară mai multe femei antrenor, care să profeseze la nivel de Ligă Națională.
„Nu mai ratați sigure cu coșul!”
Cum ești percepută afară, dar în țară?
Cred că este o întrebare la care ar trebui să răspundă alții. 🙂 Pot spune doar că am foarte mulți prieteni antrenori, jucători, jucătoare și arbitrii din afară.
Cum te văd suporterii? Dar jucătoarele?
Din nou cred că ei ar trebui să răspundă la această întrebare. În ceea ce privește jucătoarele, eu mă consider „piticul de pe creier” care le suflă mereu în ceafă. Poate sunt pisăloagă, dar consider că detaliile fac diferența, așa că încerc să le corectez mereu, chiar dacă înseamnă să mă repet și să strig la ele tot antrenamentul „nu mai ratați sigure cu coșul” sau eu știu ce altceva.
Știu că ești pe o listă selectă a persoanelor care au mers să studieze la FIBA. Povestește-ne puțin experiența aceasta.
Da, am avut noroc de susținere din partea Federației și a domnului Calancea care m-a și propus. Am trimis CV-ul la FIBA și am fost acceptată. Este un program de elită, pe durata a trei ani în care studiem de la baschet la pregătire fizică, psihologie, alimentație, reguli FIBA, antidoping, și nu doar că studiem aceste lucruri, dar le facem cu cei mai buni din domeniu. Printre profesori îi amintesc pe Pablo Laso, Svetislav Pesic, Michael Schwartz, Aysim Altay, Nenad Trunic, Arik Shivek, Brian Biagioli, Janez Drvaric. Am început 67 de studenți, toți deja antrenori, acum am rămas mai puțini. Sunt antrenori din peste 50 de țări. Pe lângă informația pe care o primim la cursuri, am reușit să ne facem o rețea de contacte care se dovedește a fi foarte utilă. Cursurile se țin mereu în același timp cu Campionatul European Masculin Divizia A de U16/U18/U20 (pe ani, anul 1/anul 2/anul 3). Asta înseamnă că în vara ce urmează, voi fi prezentă la CE Masculin U20 în Tel Aviv, unde generația mea va susține lucrarea finală și examenele aferente anului 3.
„Cred că primul sezon ca principal poate fi decisiv.”
Ce va urma pentru tine după finalizarea studiilor?
Numai Dumnezeu știe! Îmi doresc să ajung antrenor principal la un moment dat, dar e foarte important când aleg acel moment. Vreau să fac acel pas când sunt absolut sigură că sunt pe picioarele mele. Cred că primul sezon ca principal poate fi decisiv.
Cum este experiența la Brașov?
Nu am decât cuvinte de admirație despre clubul din Brașov. Știu ce înseamnă să deschizi un club, să îl conduci și să faci din puțin, mult. Am trait asta la Timișoara alături de proiectul Danzio care a fost minunat până la un moment dat. Suntem mult inferiori în materie de buget față de celelalte echipe, dar Brașovul a fost mereu în partea de sus a clasamentului la sfârșit de sezon, iar asta se poate doar cu muncă și pasiune.
Știu că ai avut niște oferte din străinătate. În viitor, te bate gândul să le dai curs?
Am avut oferte, da, una a fost chiar în Israel. Mi-aș dori să antrenez acasă, în România, cred că datorez acest lucru baschetului românesc, dar vedem unde mă va duce viața.
„Cred că și antrenorii ar trebui să studieze și alte domenii pe langă baschet.”
Cât de sus vrea să ajungă Miruna Crâsnic?
În vârf. Nu am vrut să merg la FIBA ca să fiu un antrenor mediocru.
Ieșim din sala de joc. Cum arată o zi din viața ta?
În afara sălii de joc, îmi petrec timpul în aer liber, cu prietenii, câteodată simt nevoia să mă deconectez, dar de multe ori timpul în afara sălii înseamnă și studiu și mă refer la baschet. Niciodată nu vom fi invățat suficient.
Ai trei facultăți terminate. Nu este plictisitor baschetul pentru potențialul tău intelectual?
Cred ca asta m-ar fi intrebat și tata :)) Baschetul nu este doar efort, fara creier, mai ales pentru un antrenor. Cred că anii de școală mă ajută foarte mult în această meserie. Așa cum un baschetbalist bun trebuie să se dezvolte multilateral din punct de vedere fizic (baschet, atletism, olimpinc lifting, înot etc.) ca să fie complet ca atlet, așa cred că și antrenorii ar trebui să studieze și alte domenii pe langă baschet.
Cât de mult te ajută faptul că ai studiat psihologia în profesia pe care o ai acum. Reușești să îți motivezi mai bine jucătoarele?
Cred că este decisiv. Simplu fapt că îți poți scana jucătoarea dintr-o privire și două fraze, înseamnă tot în stabilirea strategiei de antrenament sau joc.
„Vreau să vă iubiți mamele și să le spuneți asta și să le răsfățați cu flori și cadouri pentru că stiu cum e să nu mai poți să o faci!”
Te vezi vreodată activând ca antrenoare principală la o echipă masculină?
Este foarte greu , cel puțin în România nu cred că se poate deocamdată. Am o prietenă care este principal la o echipă masculină. O admiră foarte mult, jucatorii îi mănâncă din palmă. Are 1,60 înălțime, dar e ca o bomba armată. Cred că îți trebie experiență să poți să ajungi la acel nivel.
Este bine cunoscut faptul că ai avut o relație specială cu mama ta. Cât de des auzi de la prieteni tăi că își iubesc mai mult mamele după ce au citit postările tale de pe Facebook?
Îmi doresc să fie așa. Mama a fost un model de forță a naturii. A fost sportivă și ne-a crescut super fain. Și tata a fost sportiv, așa că noi eram mereu pe afară, la bazin, în parc, pe motor sau la schi. Cred că oamenii nu realizează ce au, până nu pierd. De aia și postarile despre mama. Vreau să vă iubiți mamele și să le spuneți asta și să le răsfățați cu flori și cadouri pentru că stiu cum e să nu mai poți să o faci!
Dacă ai da timpul înapoi unde te-ai întoarce și de ce?
Nu aș vrea să dau timpul înapoi. Îmi asum tot ce am făcut până acum, fără regrete și chiar dacă s-au mai supărat oamenii pe mine, eu mereu am ales să fac exact ceea ce am simțit.
Cum era Miruna Crâsnic în adolescență?
Școală, baschet și cam atât. Aveam gașcă faină și la baschet și in liceu, așa că eram mereu între prieteni. Sunt o fire pozitivă și imi plac oamenii așa ca era mereu distractiv. Anii de liceu au fost deosebiți, am avut o dirigintă minunată, Dorina Țăranu, profesori mișto și colegi foarte faini.
Te-ai născut la Timișoara care este un oras frumos și activezi la Brașov, un oraș superb. Unde îți place mai mult și unde ai vrea să te stabilești?
Dacă mă întrebai acum patru ani, nu aș fi dat Timișoara pe nimic. Acum iubesc și Brașovul. Este dificil să mă hotarăsc între cele două orașe.
Am înțeles că ai inițiat recent o campanie de strângere de fonduri pentru un suporter de la Târgoviște. Povestește-ne puțin despre ea, te rog.
Este vorba de Marius Lazăr, un suporter vechi al baschetului feminin. Mi s-a parut drept să îl ajutăm și noi acum când este în dificultate. Mama lui care îl ingrijea, a suferit o operatie chirurgicală si este în imposibilitatea de a mai depunde efort fizic. Marius suferă de paralizie, nu se poate mișca singur. Este adus în cărucior la sală. Este un suflet deosebit, care nici macar nu a cerut ajutor.
Unde se pot dona banii pentru Marius?
Am deschis un cont. Mai jos aveți datele:
Nume: Miruna Crasnic
IBAN: RO91INGB0000999906551332
Banca: INGB CENTRALA
Euroligă sau NBA?
Euroliga oricând.
Facebook sau Instagram?
Instagram.
Android sau iOS?
iOS.
Film cu prietenii sau o carte bună?
O carte bună alături de prieteni.
„Tot ce faci iți influențează performanța.”
La final un sfat pentru puștoaicele care vor să ajungă jucătoare.
Nu este suficient să te prezinți la antrenament ca să ajungi jucătoare. Trebuie să muncești suplimentar, nu doar ce faci cu antrenorul. Trebuie să muncești și singură, să te culci devereme și să mânânci ce trebuie. Viața de sportiv nu este ușoară, dar merită tot efortul. Aș vrea sa dau două exemple de astfel de jucătoare: Sonia Ursu și Biljana Pesovic. Ca să fii jucător nu înseamnă două ore de antrenament pe zi, înseamnă 24 de ore din 24. Tot ce faci iți influențează performanța.
Carte de vizită:
Nume: Miruna Crâsnic
Data nașterii: 22.02.1983
Zodia: Pești
Înălțime: 1.72
Post pe care a evoluat: extremă
Echipe la care a activat: CSS Bega Timișoara, Danzio Timișoara
Familie: Necăsătorită / are un frate mai mare pasionat de Enduro
Echipa favorită: Real Madrid
Filme preferate: sunt multe, îmi plac filmele fanatsy: Lord of the rings, Labirintul lui Pan etc., dar mi-a plăcut foarte mult și serialul Vikingii.