Cand Madalin Voicu Jr este la pian, timpul se opreste in loc. Spatiul se dilata, iar sunetele te poarta instant pe un taram fermecat, fara a avea nevoie de alt bilet de intrare. El stie asta si zambeste fin, continuand sa exerseze neperturbat, de parca n-ai fi la mai putin de juma’ de metru in stanga lui. Chipul i se lumineaza cu totul de o liniste nefireasca si degetele ii alearga pe claviatura din ce in ce mai repede. Madalin Voicu Jr. subjuga pianul, cu usurinta cu care marii jucatori isi dribleaza adversarii. De altfel, daca am forta putin, si sportul a avut “pianisitii” lui. Fie ca au fost pe teren in rol de solisti, fie ca au luat loc in tribune, sub forma spectatorilor de vaza, cu totii au avut ceva in comun: magia spectacolului. Este si cazul lui Madalin Voicu Jr, celebru pianist si suporter infocat al clublui Steaua Bucuresti. Prieten cu baschetbalisti legendari, dar si cu fotbalisti care au facut istorie pentru clubul din Ghencea, Madalin Voicu Jr. este nelipsit de la meciurile din Romania. Refuzam sa discutam intr-o sala de sport si ne intalnim direct in fata pianului sau fermecat pentru o simfonie de interviu.
Romania disputa astazi returul cu Grecia. Rasuna Zorba pe Nationala Arena sau Ciuleandra?
Din punctul meu de vedere, dupa ce s-a retras Gica Hagi, nationala mi-a iesit de la suflet. Ma uit foarte rar la meciurile nationalei si nu-mi place deloc ce se intampla acolo. E un fel de bataie de joc… Sunt stelist si atat. Daca vor incepe sa joace un fotbal de calitate, discutam…
“Steaua a facut viata romanilor mai frumoasa!”
De-asta te si vedem asa des la meciurile Stelei…
Da, la meciurile de baschet am fost anul trecut prezent in proportie de 90%. Sunt foarte bun prieten cu Virgil Carutasu, cu Levi Szijarto, cu Catalin Burlacu. Dar eu merg foarte mult la meciurile Stelei! Si la hochei eram prezent. Chiar zilele trecute discutam cu Lupascu (n.a. Razvan Lupascu – fosta glorie a Stelei la hochei) si ne plangeam unul altuia ca se duce pe apa sambetei traditia pe care o are Steaua la hochei, la handbal.
De unde porneste pasiunea aceasta a lui Madalin Voicu Jr. pentru Steaua?
Fii atent! Aveam vreo opt ani si era meci de fotbal intre Steaua si Dinamo. A castigat Steaua cu 3-0 si mi-a placut atunci foarte mult jocul Stelei. Era aparte. Asa am ajuns un mare fan al lor. Nu mi-a fost impus din familie sau ceva. Pur si simplu, a venit natural aceasta dragoste. Sunt fericit ca exista aceasta echipa si ca de-a lungul timpului mi-a adus mai multe bucurii. Si o iubesc! Steaua a facut viata romanilor mai frumoasa!
Cum ti se pare acest proiect al Stelei la baschet?
Virgil Stanescu este un tip foarte inteligent si foarte inventiv. Eu, in calitate de suporter al Stelei, ii sunt recunoscator ca a readus echipa in elita baschetului romanesc. Sunt convins ca va face lucruri minunate pentru Steaua. Se simte talentul lui managerial.
Iti place reality-show-ul acesta cu Patron la Steaua? Tu ai fost primul invitat la conducerea pentru o zi a echipei Steaua…
Este un pas facut inainte, cu oameni care se pricep sa isi faca foarte bine treaba. M-am simtit in largul meu atunci la emisiune.
Vorbeai mai devreme de Virgil Carutasu, de Levi Szijarto, de Catalin Burlacu, de Virgil Stanescu. Ai vreun jucator de baschet preferat?
Da. Petre Branisteanu! Avea o lejeritate fenomenala. Absolut incantator… ma omorau pasele alea pe la spate.
Dar vreun fotbalist stelist?
Marius Lacatus. De altfel, imi este si foarte bun prieten.
Te-au rugat prietenii tai din sport sa ii incanti cu pianul tau fermecat?
Da, le-am cantat. Dar iti spun acum un lucru pe care nu il stie multa lume. In 1989, daca nu ma insel, bunicul meu (n.a. maestrul Ion Voicu, celebru violonist) venea de la Izmir. Steaua avusese meci acolo cu Galatasaray. Terenul Galatei era suspendat. Si, dupa meci, Ion Voicu l-a rugat pe nenea Cornel (n.a. Corneliu Vadim Tudor) sa mearga in tara impreuna cu echipa, cu avionul. Au venit impreuna, iar in avion Lacatus l-a intrebat: maestre, nu ne cantati si noua ceva? Si bunicul meu si-a scos vioara Stradivarius din toc si le-a cantat in avion! Asta nu stie multa lume!!
Revenind la intrebare, eu le-am cantat celor de la Steaua baschet anul acesta, dupa ce au promovat.
Ce melodie le-ai dedica in vestiar jucatorilor pentru a-i motiva inaintea unui meci?
Eu sunt fan ABBA. Si as pune melodia Thanks you for the music si le-as zice thank you for the game. Daca as alege ceva clasic, ar merge un Mozart sau Beethoven – Oda Bucuriei. I-as incarca pozitiv inaintea jocului.
Doua vorbe despre Laurentiu Reghecampf.
A schimbat fata Stelei. A schimba mentalitatea jucatorilor, dar din pacate in Champions League e foarte greu. In campionat si anul acesta se vor impune fara probleme. Steaua nu are rival!
Daca la fotbal ne-am lamurit, ce crezi ca va face echipa de baschet Steaua?
Vor fi in primele opt. Nu stiu care este obiectivul lui Virgil Stanescu, dar cred ca avem sanse in play-off.
“Este foarte important sa dai mereu tot ce simti!”
Daca un pusti care practica sportul de performanta citeste acest interviu, ce recomandare i-ai da pentru a ajunge in top?
In primul rand sa indrazneasca. Sa nu ezite! Sa mearga pana in panzele albe. Sa dea tot ce simte. Este foarte important sa dai mereu tot ce simti! Sa nu faci rabat! Nu, frate! Simt si fac! In sport daca nu ai o daruire extraordinara, nu faci nimic. Si nu sunt clisee! Conteaza foarte mult daruirea si sa ai incredere in tine. Si-atunci cu siguranta un cumul de incredere, de vointa si de munca te duc pe culmile gloriei.
Ce le spunem copiilor care fac muzica?
Acelasi lucru. Bunicul meu imi spunea daca faci un lucru bine si iti si place, vin si rezultatele.
Tudor Chirila spunea ca marea drama in Romania este ca fiecare face altceva, fata de ceea ce si-ar dori sa faca…
Viata te duce. Din pacate nu-ti ofera intotdeauna sansa de a imbina utilul cu placutul. Adica sa faci ceea ce iti place si sa castigi de pe urma activitatii tale. Si-atunci intervin adiacentele si ajungi sa faci altceva pentru a supravietui. Din pacate, sa supravietuiesti este din ce in ce mai greu. Multi oameni care au talent si au capacitate sunt dati la o parte din cauza lipsei banilor.
Simt o nostalgie cand spui aceste lucruri… facand o comparatie intre anii ’80 si perioada aceasta, ce ne impartasesti?
Ai ales foarte bine perioada aceea. Atunci se facea totul din talent si era o seriozitate iesita din comun, pe care astazi nu o mai intalnim. Oamenii aveau mai mult talent. Nu stiu ce s-a intamplat si pe unde s-a risipit, prin ce tari, dar la noi din ce in ce mai putini au talent. Si ma refer, in special, in sport si in muzica.
“Fotbal si studiu” 🙂
In copilarie ai practicat vreun sport?
Da. Mult fotbal! Am dat chiar si probe in Divizia C la un moment dat.
Aveai timp?
De la patru ani cant la pian. Puteam sa fac si matematica, nu era o problema. Ai mei mi-au lasat libertatea de a alege. Am fost doar printre norocosi. Am avut talent! Si asta nu vreau sa o spun eu, ci performantele.
In paralel jucam fotbal. Doua-trei ore pe zi. Mai tarziu n-am mai avut timp. Imi aduc aminte ca jucam la baza Dealului Mitropoliei. Era un camp acolo si plecam de la scoala sa jucam fotbal cel putin doua ore. Fotbal si studiu! 🙂
Ziceai de talent, de daruire, de munca. Dumnezeu unde se regaseste, daca se regaseste, in sufletul lui Madalin Voicu Jr.?
Dumnezeu este in fiecare din noi. Noi suntem Dumnezeii nostri. Si El de sus vegheaza si ne calauzeste. Daca suntem cu sufletul deschis si sinceri, ne vegheaza. Oricum, o face! Dar daca esti deschis si il apropii, lucrurile devin mai simple decat par.
Noi suntem din vestiar. Zi-ne la final, ceva din culise..
Aveam un concert la Bacau cu maestrul Ovidiu Balan. Cred ca aveam vreo 15 ani. M-am imbracat la costum si m-am dus la Filarmonica, putin mai devreme sa studiez. In fata intrarii in cladire era o baltoaca. Am vrut sa o sar, am alunecat si am cazut lat in acea balta. Urma sa intru in concert peste 30 de minute… Iti dai seama! Mi-au dat atunci o camasa de la un trombonist din orchestra. Mi-am suflecat manacile si asa am cantat.
Concluzionam. Se imbina muzica si sportul?
Foarte bine. Depinde foarte mult de cat de drag iti este ceea ce faci. De exemplu eu studiez doua ore sau sase ore. Depinde de starea pe care o ai, de moment. Spre norocul meu, eu fac ceea ce imi place. Sa cant la pian este maximul pentru mine. Cand sunt pe scena ma simt cel mai bine. Si muzica si sportul depind foarte mult de antrenament sau de studiu. Daca vine si talentul…
Multumim mult si iti dorim mult succes in continuare!
Unde il vedeti pe Madalin Voicu Jr.
Madalin Voicu Jr. concerteaza alaturi de tatal sau, dirijorul Madalin Voicu, vinerea aceasta la Teatrul Național de Opera si Balet “Oleg Danovski” din Constanta, cu incepere de la ora 19:00. Va fi un medalion Mozart oferit de familia Voicu publicului constantean.
Carte de vizita:
Nume: Madalin Voicu Jr.
Data nasterii: 16 aprilie 1973
Zodia: Berbec
Profesia: pianist, profesor la liceul de muzica George Enescu din Bucuresti
Familie: casatorit cu Arina, are un baiat pe nume Vlad.
Making-off interviu: La Ateneu a fost a doua mea casa. Bunicul meu a fost director zece ani acolo. Iti dai seama cum ma simt cand merg acolo.
Despre relatia cu tatal sau: Am reluat legaturile, asa cum este si firesc. Pe scena suntem in cele mai bune relatii. De la 14 ani cant cu orcheastra si am cantat cu tatal meu de-atunci. Am cantat si cu bunicul meu, Ion Voicu. Lui ii spuneam tata, el m-a crescut.
Credite foto: Adrian Popa