Omul inceputului de an in sportul din Romania este cu siguranta Ioannis Diamantakos, antrenorul principal al echipei Energia Rovinari. Proaspat instalat in functie dupa plecarea lui Antonis Constantinides, Diamantakos a avut parte de un debut nebun pe banca gorjenilor. “Balul” a fost deschis cu meciul jucat impotriva lui BC Mures (vicecampioana Romaniei), apoi a urmat o intalnire soc cu francezii de la Le Havre in Europe Cup. Ambele jocuri au fost castigate de Energia Rovinari cu 88-80, respectiv 78-68.
Ultima victorie a insemnat si o expunere imensa pentru Energia in tarile din Europa. Cele mai mari site-uri de sport din Europa au preluat stirea si au vorbit la superlativ despre antrenorul de pe malul Jiului. In acest context, asociat faptului ca in Romania vestea numirii lui Ioannis Diamantakos a trecut aproape neobservata, am decis sa oferim cititorilor DinVestiar un interviu cu un antrenor pe care noi il consideram cel putin interesant si despre care suntem siguri ca se va auzi in anii urmatori la un alt nivel.
Felicitari. Ai inceput cu o victorie mare impotriva vicecampioanei Romaniei, apoi a urmat o victorie si mai mare impotriva lui Le Havre.
Multumesc frumos! Ambele victorii erau foarte importante. Cea din campionat pentru ca am avut niste infrangeri suferite si suntem departe din obiectivul nostru. Trebuie sa recuperam cat mai repede posibil punctele si, in al doilea rand, pentru ca aceasta victorie a avut loc impotriva echipei care se afla pe primul loc in clasament.
Victoria din Europe Cup este prima noastra victorie in aceasta faza a competitiei si ne da sperante in cursa calificarii.
Ai inlocuit un antrenor mare, cu rezultate foarte bune. E o presiune in plus pentru tine ca ii urmezi lui Antonis Constantinides pe banca Energiei?
In primul rand tin sa-i multumesc lui coach Constantinides! Dumnealui a luat initiativa sa fiu in staff-ul lui vara trecuta si implicit dumnealui este motivul pentru care am revenit in baschetul romanesc la cel mai inalt nivel. Referitor la partea doua a intrebarii, dupa cum stiti meseria de antrenor oricum implica presiune. Evident dupa sezonul precedent, atat de reusit, toti din clubul nostru dorim sa avem performante cat mai bune posibile. Deocamdata, cu toate ca intervalul de timp nu este atat de mare, cred ca am reusit toti din staff, dar si jucatorii, in special, sa gestionam destul de bine situatia inclusiv si presiunea.
Ce obiective ai pe termen scurt si mediu?
Sa indeplinim obiectivele clubului atat in competitia interna, cat si in cea internationala. Pentru orice antrenor atingerea obiectivelor stabilite de clubul la care activeaza inseamna cea mai mare satisfactie.
Cum te-au primit jucatorii. Veneai din postura de antrenor secund. Au inteles rapid ca de acum tu esti seful?
Jucatorii la acest nivel sunt, in toate echipele, foarte experimentati, dar si proefesionisti 100%. Din momentul in care ei vor fi convinsi ca munca depusa este adecvata nivelului si cerintelor totul va continua normal. Oricum, respectul nu se impune, ci se castiga. Deocamdata am reusit impreuna sa ne descurcam multumitor, depinde de noi sa continuam la fel de bine.
Ai cativa jucatori romani interesanti in lot: Silviu Sanda, Baris Aktas, Adi Gutoaia. In 2017 Romania va participa la EuroBasket, dupa 30 de ani de absenta. Vei lucra in plus cu acesti jucatori romani pentru a-i ajuta sa fie convocati la nationala?
Pentru orice antrenor si pentru orice club participarea jucatorilor lui la lotul national este un fapt onorabil. Cu atat mai mult, datorita participarii Romaniei la Eurobasket 2017 suntem obligati sa facem tot posibilul –prin munca depusa si prin prestatiile lor- pentru a avea convocati la echipa nationala cat mai multi jucatori dintre cei enumerati.
Va fi o mare reusita pentru ei participare la un Eurobasket si in general consider ca este o sansa uriasa pentru baschetul romanesc . Sunt optimist – si optimistul reiese dupa urmarirea activitatii baschetbalistice de la nivel de seniori pina la juniori in ultimii ani- ca aceasta sansa va fi fructificata si baschetul din Romania dupa Eurobasket 2017 va fi la un nivel mai ridicat
Veti juca meciurile din Cupele Europene la Pitesti. Ce parere ai despre acest lucru?
Asa cum au decurs lucrurile nu avem de ales. Desigur, ne dezavantezeaza fiindca in afara programului condensat ar trebuie sa mai facem si deplasarea la Pitesti pentru meciurile din Europe Cup, dar cum am mai spus, nu aveam o alta optiune in momentul actual. Trebuie sa ne adaptam conditiilor si cerintelor pentru a reusi sa facem fata.
Dati-mi voie sa remarc eforturile mari ale conducerii si ale tuturor oamenilor din club pentru a ne crea conditii optime la Pitesti si pentru organizarea unei dispute la nivel international.
Dupa prima experienta la meciul cu Le Havre si in urma victoriei obtinute, tin sa multumesc fanilor clubului care au fost linga noi si, totodata, iubitorilor baschetului din Pitesti care au venit la sala si ne-au sprijinit. Nu in ultimul rand tin sa multumesc orasului si oamenilor care au fost implicati in organizarea meciului si ne-au facut sa ne simtim ca acasa.
Cum ti se pare ca a trecut presa din Romania peste vestea ca vei fi noul principal al Energiei, echipa care anul trecut a terminat pe locul 3 in Eurochallenge.
Presa, atat pe plan local, cat si pe plan national, urmareste echipa Energiei datorita faptului ca dupa Anul Nou suntem singura echipa care continua in cupele europene.
Referitor la mine –cu toate cu nu imi place sa vorbesc despre persoana mea- as spune ca reactia presei era una normala pentru un antrenor secund care devine principal.
Important este sa jucam bine sa oferim spectacol si sa ne atingem obiectivele.
Stiu ca ai un doctorat in psihologie. Cat de mult te ajuta asta in relatia cu jucatorii?
Performanta sportiva, exact ca si orice activitate umana, este ”saturata” de factorul psihologic. In consecinta, bagajul de cunostinte din domeniul psihologiei imi este mai mult decat util .
Ii pregatesti si psihic pentru meciuri, folosind metode studiate la facultate?
Pregatirea psihologica implica o serie de metode bine elaborate. Datorita timpului scurt pe care l-am avut la dispozitie, m-am rezumat la aspectul motivational. Dupa devotamentul jucatorilor la meciul cu Targu Mures, dar si revenirii spectaculoase la meciul cu Le Havre, am putea concluziona ca jucatorii au primit foarte bine acest lucru.
Cu siguranta, in viitorul apropiat ar trebui sa introducem si alte metode specifice pregatirii psihologice, consider ca este un capitol de baza in incercarea obtinerii performantelor dorite.
Pana la finele lui februarie vor mai fi schimbari in echipa Energiei?
Nu avem astfel de planificari deocamdata, dar nimic nu poate fi exclus, depinde de mai multi factori.
O promisiune pentru fanii echipei la inceputul lui 2016.
As putea sa le promit ca in fiecare meci vom incearca sa avem aceeasi atitudine, aceeasi daruire, acelasi devotament si aceeasi perseverenta ca in primele doua meciurile ale anului 2016. Vom refuza sa pierdem. Sper si imi doresc sa-i avem mereu linga noi pe suporteri, iar noi vom incerca sa le oferim satisfactia si bucuria victoriei!
Multumesc si multa bafta in continuare!
Carte de vizita:
Nume: Ioannis Diamantakos
Varsta: 42 de ani
Studii: Doctorat in psihologie obtinut la Universitatea Babes – Bolyai din Cluj.
Licentiat in Educatie Fizica si Sport, specializarea baschet
Echipe la care a activat: Nationala U20 a Romaniei, ICIM Arad, Echipa nationala de senioare a Siriei, A.O. Agriniou. In prezent antrenor principal la Energia Rovinari.
Credite foto: facebook personal Ioannis Diamantakos
Continutul acestui articol este protejat prin Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor. Copierea / citarea interviului se face numai cu acordul scris al publicatiei dinvestiar.ro.
Daca ti-a placut materialul il poti recomanda mai departe pe facebook.