Corespondenta din Colmar-Berg (Luxemburg)
Drumul curge lin pe langa raul Maas si se unduieste odata cu el in ritmul gandurilor mele. Parca imaginile se dubleaza undeva in adancul meu si amplifica si mai mult starea de bine, pe masura ce autocarul inghite kilometri de autostrada.
Merg spre Luxemburg. In cateva ore voi fi intr-o tara deosebita si voi vedea la lucru o JUCATOATE IMENSA. Pentru ea merg acum acolo. Vreau sa mai surpind o clipa din aruncarea ei perfecta. Vreau sa imortalizez fiecare moment in slow-motion si sa amplific bucuria cu puterile lui 10. As vrea sa pot opri timpul in loc azi, acolo, in sala de baschet.
Ultima oara cand am vazut-o a fost in urma cu sapte ani. Usa de la birou se trantea si ea intra grabita. Era in trening. Cam asa i-a fost intreaga cariera. ALERTA. Mereu gata sa intre in lupta, sa se autodepaseasca si sa adune trofee. O jucatoare incredibila capabila de un sacrificiu imens pentru binele echipei.
Aproape ca nu-mi vine sa cred ca am sansa sa mai vad un meci de-al ei. Pare aproape imposibil ca la 41 de ani sa duci o viata de profesionist, sa te antrenezi cu aceeasi intensitate, sa iti gasesti motivatia si sa mergi la meciuri, iar acolo sa rezolvi situatiile complicate. Toata presiunea vestiarului planeaza pe umerii tai mai mult ca oricand. Toti ochii se indreapta spre tine si asteapta o solutie salvatoare. Parca ai fi magician si trebuie sa inventezi mereu, sa scoti din joben o pasa decisiva, o aruncare de trei, cateva secunde de respiro pentru defensiva. Acesta este mereu destinul marilor jucatori, care de-a lungul timpului reusesc sa isi treaca in palmares titluri de campioni, care aduna sute de meciuri in picioare, care au reprezentare internationala la cel mai inalt nivel. Este si cazul lui Ildiko Vass, o sportiva plasmuita din alt aluat, asa cum veti descoperi in randurile de mai jos. Dupa ce a cucerit titlul in Germania si a fost cosghetera campionatului, Ildi a trecut pe la echipe din Lituania si Spania…
Intre timp soarele a iesit peste tinutul valonilor. Brazii sclipesc in bataia razelor, iar eu ma apropii tot mai mult de destinatie. Emotiile cresc. Gandurile se intensifica si ele. Incep sa schitez intrebarile de mai jos. Sunt atatea aspecte pe care as vrea sa le redau, mai ales cand la capatul acestei jucatoare cu CV impresionant atarna o medalie de aur…
Saru’mana, Ildi. Ma bucur sa te vad inca pe parchet, la lucru, cum se spune… Parca timpul a stat in loc pentru tine. In seara asta ati castigat lejer, iar jocul tau a functionat ca “pe vremuri”. Aceleasi pase inteligente, aceeasi viziune incredibila, sutul de trei merge si el… Semeni cu o jucatoare de nationala. Care este secretul tau?
Mersi Edy, ma bucur foarte mult ca ai reusit sa vii sa ne vizitezi si sa ma si vezi jucand. Mersi pentru complimente, mai joc pentru ca imi place, sunt sanatoasa si cel mai important ca asta este nu numai hobby-ul, dar si jobul meu.
Cat mai vrei sa continui?
Cu siguranta este ultimul meu sezon ca jucatoare. Niciodata nu m-as fi gandit ca la 41 de ani voi mai putea alerga cu fetele acestea mult mai tinere. Sunt foarte recunoscatoare. Ma pregatesc deja de cativa ani sa ma opresc si doar sa antrenez. Numai ca nu am reusit. Iubesc prea mult jocul.
Ce planuri de viitor ai?
Voi antrena in continuare copii si juniori, dar si echipe de seniori sau senioare. In iunie 2019 am infiintat un club
(Scoala de Basket Vass Ildiko). Voi petrece mult timp, cu siguranta, sa o dezvolt.
Pe o scara de la 1 la 10. Cat de fericita esti in Luxemburg?
Intotdeauna este loc de mai bine 🙂
.
Ai o cariera bogata si fascinanta. Ai schimbat echipe, campionate, tari, ai evoluat peste 100 de meciuri in nationala. Cat de greu ti-a fost sa reusesti toate aceste performante?
Nu a fost usor in multe momente, dar pot sa spun ca m-am intalnit peste tot cu oameni minunati, care m-au ajutat. Am avut antrenori care au avut incredere in mine si coechipiere cu care am reusit sa avem succese. Cand au fost oameni mai negativi, invidiosi in jurul meu, am incercat sa vad ce trebuie sa invat din situatia respectiva si sa fac un pas in fata, nu inapoi. Cu siguranta, fara parintii si prietenii mei nu as fi reusit sa fiu aici, unde sunt acum.
Care a fost motivatia ta? Ce te-a impins de la spate ca maine sa fii mai buna decat azi?
Cred ca primul lucru ar fi dragostea pentru acest sport. La inceput nu stiam ce viata o sa-mi ofere baschetul. Am jucat pentru ca mi-a placut. Cand am ajuns la Facultatea de Sport din Cluj, profesorii mei, antrenorii, colegele mele, prietenii m-au ajutat sa realizez ca prin efortul depus totdeauna o sa fac un pas in fata. Stiu ca intotdeauna am fost ambitioasa, dar cateodata ma gandesc daca totul ar fi mers asa de bine in cariere mea de jucatoare si antrenoare, fara experienta de la Cluj. Am petrecut 5 ani acolo si am invatat atat de mult.
Acasa oricand poti sa te intorci, dar experientele pe care le acumulezi in afara zonei tale de confort, valoreaza dublu!
Cat de greu ti-a fost sa fii atat de multi ani printre straini?
Nu mi-a fast niciodata greu sa fiu printre straini, nu stiu exact de ce. Doar mi-a fost dor de casa, de familie, de prieteni. In rest m-am simtit bine.
Cum te poti adapta mai usor. Uite, avem multi sportivi care pleaca afara, dar care nu se adapteaza…ce ar trebui sa faca sa aiba viata mai usoara?
Nu suntem la fel! Mie intotdeauna mi-a placut sa vad alte orase, tari, sa cunosc oameni noi. Ce as recomanda? Sa vada lucrurile pozitive in fiecare zi, in fiecare antrenament. Acasa oricand poti sa te intorci, dar experientele pe care le acumulezi in afara zonei tale de confort, valoreaza dublu!
Unde te-ai simtit cel mai bine?
Peste tot m-am simtit bine, de aceea imi vizitez prietenii, cand am posibilitatea, print tarile prin care am jucat. Totusi cred ca aici, in Luxemburg, imi place cel mai mult.
Care este cel mai mare succes al tau? Medalia de aur la Jocurile Francofoniei, titlul de campioana in Germania?
A fost o bucurie enorma sa castigam Aur in Bundesliga, dar totusi Medalia de Aur la Francofonie din postura de capitan al echipei Romaniei ramane cel mai mare succes al carierei mele de jucatoare.
Mai esti la curent cu baschetul din Romania?
Da, sigur ca da, urmaresc campionatul din Romania si urmaresc loturile nationale ale Romaniei.
Stiu ca esti vizitata des din prieteni din tara… dar zi-ne, ce iti lipseste din
Romania?
Mi-e pofta de niste kurtoskalacs :). Glumesc! Cel mai mult imi lipsesc famila, prietenii si oamenii din jurul baschetului.
Cand imbracai tricoul nationalei, aveai niste colege senzationale… Monika Brosovszky, Florentina Pascalau, Ancuta Stoenescu… ce se intampla acum cu baschetul romanesc?
Hmm… Lotul national a fost ceva foarte foarte special pentru mine. Mi-e dor de momentele acelea impreuna cu Moni, Ancuta, Flori si inca multe jucatoare foarte bune. Ce echipa am avut! Asa am simtit si inca mai cred, ca puteam sa ne calificam cel putin o data la Olimpiada sau la un Campionat Mondial cu echipa aceea. Am reusit sa ne calificam de
doua ori la rand la Campionatul European. Pacat ca nu am reusit mai mult 🙁 . Ok, ce a fost a fost, acum sa tinem pumnii pentru calificarea la Campionatul European din 2021. Si pentru Ancuta and Co. la Olimpiada anul viitor!
Rezista prieteniile in baschet sau totul se termina o data cu mutarea la alt club?
Rezista! Cu Kora, cea mai buna prietena de-a mea, am inceput baschetul. Am prietene din toate tarile unde am jucat, cum ar fi de exemplu brazilianca Ega.
Cand te-ai apucat sa baschet, te asteptai sa ai o asemenea cariera?
Nu, cu siguranta nu. Nu era nimeni sportiv din familie, nu stiam la ce pot visa:)
Ce recomandari ai pentru copiii din ziua de azi care viseaza la o cariera in sport?
Sa se antreneze cat de mult se poate, iar rezultatul o sa vina de la sine. Sa nu uite cat de importanta este disciplina in sport, apoi respectarea antrenorilor, recuperarea, nutritia sunt foarte importante.
Zi-mi o lectie importanta pe care ai invatat-o din lumea baschetului?
Daca suntem deschisi sa invatam cu adevarat, baschetul nu ne invata numai cum sa aruncam la cos sau cum sa jucam pe teren, dar ne invata si cum sa traim mai bine si mai fericit.
Daca ai putea da timpul inapoi, ce ai schimba in cariera ta. Ce pas nu ai face sau ce ti-ai dori sa fi avut alt deznodamant?
Pentru cariera mea ca jucatoare ar fi fost un pas in fata ca in 2007 sa raman in Spania sa joc sau sa aleg echipa de Euroliga din Croatia, in loc sa ma intorc in tara. Ca experienta de viata, cu siguranta 5 ani la Sfantu Gheorghe au fost de mare ajutor! 🙂
Multumesc mult pentru interviu si multa bafta! Fanii romani te iubesc, am vazut asta din reactiile lor de pe Facebook.
Mutumesc si eu, Edy! Si eu va iubesc si nu o sa uit niciodata ce am primit de la fanii si de la oamenii din lumea baschetului romanesc.
Carte de vizita:
Nume: Ildiko Vass
Data nasterii: 7 iunie 1978
Intaltime: 1,78 cm
Zodia: Gemeni
Studii: Master Management in Sport “Univ.Babes Bolyai” din Cluj-Napoca
Echipe la care a evoluat: U Cluj-Napoca, Post Viena (Austria), BBC Wolfenbuttel (Germania), TVS Wasserburg (Germania), BBV Leipzig (Germania), Arvi Marijampole (Lituania), Ensino Lugo (Spania), Sepsi Sfantu-Gheorghe. Din 2012 evolueaza in Luxemburg. Echipa actuala este BBC Grengewald Hostert.
Palmares:
Campioana a Germaniei in 2004 cu puternica formatie TVS Wasserburg. De altfel, in acel sezon Ildiko Vass a fost cea mai buna marcatoare a primii ligii din Germania.
In Top 10 marcatori ai campionatului european din 2005 din Turcia.
Vicecampioana in Lithania in sezonul 2006 alaturi de echipa Arvi Marijampole
Liga Baltica – medalia de bronz in 2006
Participare la Campionatul European din 2007 din Italia.
MVP Final Fourului Cupei Romaniei din 2008.
Castigatoarea concursului de 3 puncte All Star Game Romania 2010.
MVP All Star Game Romania in 2011.
Castigatoare a Cupei Romaniei si vicecampioana in tara de mai multe ori.
Medalia de Aur in 2009 alaturi de nationala Romaniei de baschet la Jocurile Fracofoniei din Liban. De altfel, in acea campanie, Ildiko Vass a fost capitanul Romaniei care a condus nationala tricolora spre trofeu.
Vorbeste 6 limbi straine:
Ildiko Vass vorbeste la perfectie romana, maghiara si engleza. In plus este mai mult decat fluenta in spaniola, germana si luxemburgheza.
Acest articol este proprietatea DinVestiar și nu se poate prelua integral sau parțial fără acordul scris al publicației.