Vaidas Kariniauskas a fost unul dintre cei mai buni jucători ai echipei CSM Oradea în finala cu Steaua CSM Eximbank. Lituanianul născut în Alytus a reușit pentru al patrulea an consecutiv să câștige o medalie de campion! Precedentele trofee au fost cucerite în Lituania, Grecia și România. În finala din acest an Vaidas Kariniauskas a reușit o medie de 15 puncte pe meci (19 puncte în primul joc, 14 în al doilea, 21 în al treilea și 6 puncte în ultimul joc) și a împins echipa din Oradea spre al doilea titlu de campioană din istorie. Component al naționalei Lituaniei la Olimpiada de la Rio din 2016, Kariniauskas are o poveste de viață fascinantă. Cu zâmbetul pe buze și obișnuit cu interviurile, starul echipei lui Cristi Achim a oferit o mulțime de răspunsuri la întrebările delicate. Nu știe dacă va mai evolua la Oradea, dar spune că România este o țară foarte frumoasă. Sfaturile lui pentru copii sunt extrem de motivante și ar trebui citite frecvent de cei care vor să obțină performanța în baschet.
Felicitări pentru un nou titlu de campion. Cum a fost acest sezon pentru tine?
Mulțumesc mult! Sezonul acesta a fost foarte dificil pentru mine deoarce am schimbat echipa la mijlocul anului. Acest lucru este foarte greu, mai ales pentru conducătorii de joc. Prima parte la Cluj a fost destul de bună, până la un moment dat. Când am ajuns la Oradea a început cu adevărat sezonul pentru mine! Am terminat în cel mai bun mod posibil, cu medaliile de campioni la gât! Așa că pot spune că acest sezon a fost de nota 9 din 10 pentru mine.
Ai început acest sezon la Cluj din postura de campion al României și l-ai încheiat ieri cu echipa CSM Oradea, cucerind un din nou titlul. Ce s-a întâmplat la Cluj? Cum au putut să te lase să pleci tocmai la o rivală puternică precum CSM Oradea?
Anul trecut am avut un an grozav cu echipa din Cluj! Am câștigat tot ce am putut! Această întrebare mai bine le-ați adresa-o lor! Nimeni nu mi-a spus de ce am plecat. Cei de la Cluj mi-au zis doar că nu mai au nevoie de mine! Probabil am fost prea altruist la acea echipă. Mi-au spus că au lideri, m-am gândit că acesta este rolul meu pentru a câștiga campionatul. Am avut răbdare, dar se pare că pentru ei nu eram ce trebuie. Când am semnat cu U-BT Cluj, nu îl avea încă pe Giordan Watson (un băiat minunat de la care am învățat o grămadă), m-am gândit că voi fi prima opțiune pe postul de conducător de joc. Când a venit Giordan, el avea pașaport românesc, și evident că a fost principalul jucător. Dar n-am avut o problemă cu acest lucru! În realitate nu m-au lăsat să plec la Oradea, puteam să plec la oricare echipă. Am ales Oradea pentru că am văzut potențialul acestei echipe, am sesizat că putem să realizăm multe lucruri bune aici. A fost greu, dar am reușit!! Sunt foarte mândru și foarte fericit și așa i-am făcut și pe oamenii de la Oradea să se simtă!
Vorbim despre Oradea, considerat de noi unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Ție îți place aici pe Malul Crișului?
Oradea este un oraș foarte frumos, nu atât de mare, dar au absolut tot ce îți dorești. Oamenii sunt foarte prietenoși, avem niște fani minunați și o sală foarte frumoasă. Condițiile noastre de la Oradea sunt cele mai bune din România.
Finala cu Steaua a fost grea. Zi-ne ceva ce nu s-a văzut la televizor despre această finală?
A fost o serie super grea. Steaua este o echipă tare. Așa cum știm cu toții au fost conduși în semifinale de Cluj cu 2-0 și tot au câștigat seris. Cel mai impresionant moment a fost înaintea meciului 3 din finală, de la București. Acel joc a fost decisiv deoarece noi am reușit să ne luăm înapoi avantajul terenului. Înaintea jocului trei de la București stafful nostru a făcut o treabă extraordinară. I-au sunat pe membri familiilor noastre, copiii, prietenii și le-au cerut să le trimită un scurt clip video. A ieșit un filmuleț motivațional pentru noi, unii dintre băieți chiar au plâns! Inclusiv eu!!
După aceea am știut că este imposibil să pierdem în fața cuiva! Am intrat pe teren extrem de motivați și cu energie și am depus mult efort din primul minut. Steaua era în dificultate! Așa cum știți am bătut la 24 de puncte diferență. În acel meci am câștigat campionatul! Știam ce va urma.
Ce s-a schimbat după ce ai ajuns la Oradea de la Cluj? În momentul acela aveai 17-0 procentajul de la trei puncte…
Toată lumea spune că era 17-0, dar de fapt cred că era 14-0. În EuroCup am avut 40% de la trei puncte. Aruncam doar o aruncare de 3 pe meci, așa cum spuneam mai devreme îmi acceptasem rolul pentru a câștiga campionatul. Slavă Domnului că lucrurile s-au schimbat și au fost așa cum trebuie să fie. Cum am ajuns la Oradea am marcat 6 de 3 puncte în două meciuri. Este totul despre încrederea în sine și despre rolul pe care îl ai. Am muncit la fel de mult și la Cluj și la Oradea. Dar diferențele sunt foarte clare…
1 0 it's just begining!!
Posted by Vaidas Kariniauskas on Sunday, May 20, 2018
Am 24 de ani și trebuie să fiu la cel mai bun nivel al meu posibil, nu să regret mai târziu și să spun că puteam mai mult
Știu că este o întrebare grea, dar te vedem sezonul viitor la CSM Oradea?
Această întrebare nu este grea, este vorba despre familia mea, viitorul meu. Anul viitor Oradea va evolua în Champions League, dar obiectivul meu nu este doar Champions League. Vreau mai mult! Vom vedea ce se va întâmpla pe parcursul acestei veri. Trebuie să discut cu familia, cu mine și să-i cer lui Dumnezeu să-mi dea sănătatea. Asta este tot ce trebuie să fac acum.
Te gândești să îți îmbunătățești calitățile în această vară, de exemplu să lucrezi asupra tehnicii de pătrundere?
Da, lucrez în fiecare vară asupra corpului meu, calităților mele și asupra minții. Încep imediat ce ajung acasă în Lituania. Am 24 de ani și trebuie să fiu la cel mai bun nivel al meu posibil, nu să regret mai târziu și să spun că puteam mai mult, dar n-am făcut nimic.
Dă-ne detalii despre pregătirea ta din presezon.
În fiecare vără este același lucru. Am trei antrenori cu care lucrez. Unul este pe partea de baschet, cu care lucrez de la 6:00 dimineața de cinci ori pe săptămână, alt antrenor este de atletism. Crede-mă că mă omoară cu adevărat… si celălalt este pe partea de forță. Toți trei discută întrei ei și decid ce anume trebuie să lucrez și să îmbunătățesc. Toate meritele le are agentul meu. El se ocupă de tot și organizează foarte bine lucrurile. De asemenea, fac box și înot în perioada de vară. Vara trecută am practicat foarte mult box.
Câte ore te antrenezi pe zi?
Depinde ce lucrez. Dacă joc baschet, dăcă lucrez elemente de bază și tot asa. Pot să lucrez două ore sau mai mult. Alerg o oră, fac box o oră și jumătate. Nu este vorba aici despre câte ore mă antrenez, ci despre ce intensitate ai la antrenamente.
Mergem acum în copilarie. Povestește-ne puțin cum este să crești la Academia lui Zalgiris Kaunas, una dintre cele mai mari echipe din Europa.
M-am născut în Alytus într-o familie normală, cu părinți foarte muncitori, unde nimic nu a venit ușor. Am început să joc baschet la 6 ani în orașul natal, apoi la 13 m-am mutat la Academia lui Arvydas Sabonis din Kaunas. Am jucat acolo până la vârsta de 18 ani, dar de la 15 ani am seamnat contractul cu Zalgiris Kaunas și am evoluat în sistemul lor timp de 6 ani. Este foarte mult, crede-mă! Am fost foarte fericit să fiu la Zalgiris pentru că este una dintre cele mai tari echipe din lume. La momentul respectiv nu realizam asta prea bine, acum pot spune că este cel mai bun lucru care mi s-a intâmplat în viață. Când am ajuns în prima echipă a lui Zalgiris eram foarte fericit! Aveam șansa să joc cu o mulțime de jucători foarte buni. Am evoluat alături de Sarunas Jasikevicius, apoi a devenit antrenor secund la echipă.
Că ai adus vorba de jucători de legendă. Care dintre ei a fost modelul meu?
Modelul meu baschetbalistic este Dimitris Diamantidis.
Ce vise ai?
Am jucat la Olimpiadă în 2016. Acesta a fost visul meu. Acum visul meu este să câștig cât mai multe titluri și să devin cea mai bună versiune a mea. Pentru asta trebuie să iau cele mai înțelepte decizii.
Ai un consilier care te ajută să iei deciziile pentru cariera ta?
Agentul meu. El este prietenul meu și este mai mult decât un agent. Lucrăm împreună de când aveam 15 ani.
Copiii trebuie doar să creadă și să muncească
Care oraș îți place mai mult. Cluj sau Oradea?
Sunt orașe diferite. Îmi plac amândouă! Traficul din Cluj parcă este mai intens.
Mâine vei pleca acasa. Când vei ajunge și prietenii te vor întreba despre România, ce le vei spune?
Le spun mereu că România este o țară frumoasă unde baschetul evoluează de la sezon la sezon. O țară mare cu foarte multe locuri frumoase.
Spre final, spune-ne ceva ce nu ai mai povestit. O întâmplare din viața ta, o poveste din vestiar. Tu alegi.
Ok. O să spun atunci povestea vieții mele. Va fi ca o motivație pentru copii care practică baschetul, să creadă mereu și să nu înceteze să muncească! Încep poveste. Evoluam la Zalgiris, jucasem în Euroligă și contractul meu expira. Voiam să încerc altceva și am decis să merg să evoluez în Liga a doua din Grecia. Obiectivul acolo era să fiu un lider la 21 de ani și să câștig campionatul. Toată lumea a spus că sunt nebun și că dacă voi evolua prost acolo, nu voi mai juca baschet niciodată. Am mers acolo, am evoluat foarte bine, am câștigat campionatul și am fost desemnat cel mai bun apărător din Ligă. Și cel mai important am fost sunat de selecționerul Lituaniei și am fost convocat la națională pentru a participa la Olimpiadă. Am mers la națională și m-am întâlnit cu toți jucătorii din NBA! Din Liga a doua din Grecia la naționala Lituaniei! Copiii trebuie doar să creadă și să muncească și totul va fi bine!
Ce urmează pentru tine acum?
Mă duc acasă în Lituania, îmi văd familia și prietenii și încep să mă pregătesc pentru sezonul viitor.
Sfat pentru puști: Toată lumea vrea să câștige, dar doar unii sunt gata să muncească pentru a câștiga! Așa că muncește!!!
Carte de vizită:
Nume: Vaidas Kariniauskas
Data nașterii: 16 noiembrie 1993
Zodia: Scorpion
Înălțime: 1,98 m
Greutate: 92 kg
Post pe care evoluează: fundaș
Echipe la care a evoluat: Zalgiris Kaunas, BC Lietkabelis (ambele din Lituania), Kymis (Grecia), Pallacanestro Cantù (Italia), U-BT Cluj-Napoca, CSM Oradea. Component al naționalei Lituaniei la Olimpiada de la Rio din 2016.
Palmares: În ultimii patru ani a cucerit 4 titluri de campion. Unul în Lituania cu Zalgiris, unul in Grecia cu Kymis în Liga a doua, și două titluri în România cu U-BT Cluj-Napoca și acum cu CSM Oradea.
Credite foto: CSM ORADEA
Acest articol este proprietatea DinVestiar și nu se poate prelua integral sau parțial fără acordul scris al publicației.
This article is registered and protected by copyrighting laws. It cannot be republish, taken integral or in part without our written consent.