Articolul acesta iti este dedicat tie, prietena mea draga, Denisa Dan.
Ghete de joc – 100 de euro. Echipament – 80 de euro. Vitamine – 50 de euro. Cantonament – 150 de euro. Bilete la meci – 15 euro. Insa existe multe lucruri care nu se pot masura in bani.
Daca daruirea, admiratia si gloria nu au pret, la fel se intampla si cu ambitia, respectul sau dorinta de a fi cel mai bun. Problema este ce faci cu succesul. Cum il gestionezi dupa ce ai ajuns in varf? Ce faci cand ai milioane de euro in cont si un anturaj de cateva zeci de persoane? Daca iti spun ca foarte multi sportivi, fie ca vorbim de baschetbalisti, hocheisti, boxeri sau fotbalisti cam pierd totul in cinci ani de la retragere, iti va fi foarte greu sa ma crezi. Din fericire, asta se intampla cu precadere pe continentul nord-american. Dar nici Europa nu este ferita de falitii sai. Multi fotbalisti sau sportivi care au gustat din cupa succesului,
au crezut ca resursele sunt nelimitate si s-au imbatat cu acest mit, pana cand falimentul a navalit peste ei mai puternic decat un tsunami. Mai departe si Romania are cazurile sale triste, dar nu despre ele vorbim. Povestea de astazi este despre bani si despre cum trebuie ei gestionati. Si pentru a intelege mai bine fenomenul am apelat la un… bancher! Si nu la orice bancher, ci la unul cu staif si cu mare priza la public. Doar ca bancherul nostru, nu este nici scortos, nici intangibil si nici nu foloseste un limbaj specializat. Ba mai mult, este un comunicator desavarsit, carismatic si cu o cariera in spate care iti taie respiratia mai ceva ca un sprint pe 50 de metri. Codrut Nicolau este Director de Strategie Comerciala in divizia Retail a UniCredit Tiriac Bank si este autorul cartii “Jurnal de bancher pe drumuri”. Codrut Nicolau este invitatul nostru special al lunii ianuarie, iar in randurile de mai jos va invit sa cititi un interviu fascinant izvorat din sansa.
Cat de des apeleaza sportivii profesionisti din Romania la consultanta unui specialist in finante?
Destul de des, atat pentru a investi si a economisi ceea ce au ca surplus la un anumit moment al carierei, cat si pentru a apela la finantari.
Te-ai gandit vreodata sa iti deschizi un astfel de business (consiliere pt sportivi)?
Nu, dar ajut pro-bono cu bucurie. In limita timpului liber, raspund cu placere (Codrut.Nicolau@nullunicredit.ro) la chestiunile de baza si ii pot pune in legatura cu specialisti din banca mult mai pregatiti decat mine pe subiectul respectiv.
Multe personalitati celebre din sport castiga milioane de euro, apoi devin faliti. Care crezi ca e cauza? Ce ar trebui sa faca?
Nu stiu daca se refera doar la sportivi, cazul lor poate fi doar mai vizibil. Este o chestiune ce tine de o disciplina financiara coerenta si aplicata consecvent. Logica uzuala recomanda ca atunci cand iti merge bine sa “pui bani deoparte” pentru perioada cand lucrurile nu vor mai fi la fel de stralucitoare, chiar daca tentatia de a consuma si cheltui din ce in ce mai mult creste odata cu gloria.
Dincolo de logica primara, felul in care facem asta, ce randamente se pot obtine, cum se gaseste echilibrul intre “castig” si “risc” tin de intalnirea cu un consultant financiar de calitate si de … sansa, dar si de disciplina economisirii, respectiv a procesului de investitie.
Cum este mai bine sa ne protejam finantele?
Nu cred ca exista vreo reteta standard. Depinde foarte mult de persoana, de suma disponibila, de apetitul pentru risc, de calitatea consultantului si de accesul la produse mai mult sau mai putin sofisticate. Indiferent daca se apeleaza la un depozit uzual, la un depozit structurat sau la fonduri de investitii, conteaza foarte mult ca decizia sa fie luata doar dupa ce variantele sunt intelese in profunzime, cu avantajele si eventualele riscuri aferente. Pentru asta, revin la calitatea si seriozitatea consultantului financiar, zona in care UniCredit Tiriac Bank investeste in permanenta. De multe ori, esentiala este si capacitatea acestuia de a se exprima intr-un limbaj non-bancar. Asa cum sportivii au slang-ul lor (n.a. argou, limbaj specializat), bancherii uita cateodata sa elimine termenii de specialitate sau sa explice produsele complexe in cuvinte simple. Un consultant bun, stie sa faca asta intr-un mod firesc si transparent.
In ce moneda este rentabil sa investim?
Nu exista un raspuns corect. Depinde de moneda in care se obtin veniturile, de momentul investitiei, respectiv de momentul la care se doreste accesul la fondurile investite, de randamentul cautat, de volatilitatea monedei si de multi alti factori. Ceea ce este acceptabil sau benefic pentru un investitor, poate sa nu fie aplicabil in alta situatie. Aici un consultant financiar de calitate poate face diferenta.
Thomas Gravesen, fostul jucator al lui Real Madrid era in pragul falimentului. Acum are 100 de milioane de euro dupa ce a apelat la un expert.
Are legatura cu disciplina, in primul rand, din cate stiu el a investit si “a pus deoparte” inca de la inceputul carierei. Probabil ca a avut si sansa, insa cu siguranta a avut si un sfatuitor priceput. Am auzit insa ca s-a mutat la Las Vegas – sper sa-i fie bine 🙂
In liceu “orele”erau impartite intre scoala si terenul de baschet
Cand ai fost ultima oara pe stadion?
Anul trecut, in toamna. De obicei merg la fotbal, ocazional la tenis si baschet.
Ce sport practicai in copilarie?
Toate sporturile “de vara”. Desi nascut in Brasov, am invatat sa schiez cum se cuvine doar dupa 30 de ani, iar in copilarie ma incerca talentul doar la tenis de masa, fotbal si tenis de camp, unde am si fost sportiv legitimat (insa fara niciun rezultat notabil 🙂 ), iar in liceu “orele”erau impartite intre scoala si terenul de baschet.
Cand eram mic, “bateam” la ping pong toti copiii (si adolescentii) din cartierul Steagu’ pana in Scriitorilor, din Tractoru’ pana in Noua, la mesele de piatra dintre blocuri. Fantasma era ca, intr-o zi, va trece un mega antrenor, care o sa ma remarce si o sa zica “oau, asa talent n-am vazut in viata mea, hai la clubul meu sa te fac om”.
Cum asta nu s-a intamplat, m-am resemnat si m-am facut bancher.
Cand te gandesti la bani multi, cu ce sport l-ai asocia?
Tenis, golf si fotbal. In general sporturile unde exista multi sponsori si mult marketing asociat. Diferenta este ca in tenis si in golf, probabil doar un procent mic din sportivi se “imbogatesc” cu adevarat. Fotbalul este mai “generos” din punctul asta de vedere, chiar daca, per sportiv (ca sa vorbim in termeni statistici) castigurile pot fi mai mici decat in tenis sau golf.
De cate ori pe saptamana faci sport?
De doua ori pe saptamana joc tenis, iarna merg circa 20 de zile la schi si in rest are grija fiul meu, de 6 ani, sa fac miscare din plin.
Sunt bancherii scortosi?
Unii da, altii mai putin. Cred ca imaginea este, mai degraba, relativ falsa, o perceptie ce poate fi indusa de costumul ca o uniforma si limbajul specializat, folosit de bancheri de multe ori in exces.
Nu totul se poate masura in bani
Ce il inveti pe fiul tau despre bani. Trei reguli.
Ca nu totul se poate masura in bani – de multe ori ma intreaba cat a costat o jucarie, e fascinant de unde vine aceasta curiozitate; incerc sa-i induc ideea ca jucaria inseamna mai mult bucurie, si mai putin pret, ca un joc simpatic impartit cu vecinii poate valora mi mult decat nu stiu ce jucarie scumpa de la mall.
Ca banii se castiga prin ceea ce muncesti – prin poveste copiii retin si invata, in felul acesta fac legatura mai usor intre “plecarea” zilnica a parintilor la serviciu si salariu.
Ca banii nu sunt nelimitati, ma rog, o incercare de responsabilizare, nu prea stiu daca imi si iese 🙂
Ce sfat ai pentru tinerii sportivi care viseaza sa ajunga celebri si bogati?
Niciunul, ma feresc sa dau sfaturi, mai ales nesolicitate de “beneficiar”. Cred ca viata unui sportiv este extrem de dificila, presupune o serie de sacrificii, insa poate genera satisfactii uriase. De asemenea, cred ca toate orele de antrenament, tot efortul si toata transpiratia au si o alta motivatie in spate, care este diferita de faima si bogatie.
Ce crezi ca lipseste in sportul romanesc?
Nu sunt in masura sa ma pronunt, dar, din exterior, lumea sportului poate fi “condusa” putin mai bine. Ma refer la un anume gen de profesionalism care are legatura atat cu managementul din companii, cu teoria sistemelor, cu psihologia, cat si cu matematica si stiinta, in general.
Exista carti de genul Soccernomics care merita citite si studiate de orice antrenor (sau conducator de club), indiferent daca vorbim de echipa nationala sau de o liga de juniori.
Sunt convins ca multi oameni din lumea sportului fac asta déjà, dar sunt exceptii. Atunci cand va deveni o “regula”, progresul sportului poate fi foarte mare.
In final, doua vorbe despre evenimentul Business Days din luna decembrie de la Bucuresti.
UniCredit Tiriac Bank este partener de foarte mult timp. Particip cu bucurie la mai toate evenimentele Business Days la care sunt invitat si ma bucur sa aflu ca speech-urile tinute sunt apreciate. Cred ca este o ocazie foarte buna sa intalnesti oameni interesanti, cat mai diversi, cu experiente si idei diferite, avand insa, mai toti, dorinta de a invata ceva nou.
Carte de vizita:
Nume: Codrut Stefan Nicolau
Data nasterii: 6 mai 1974
Zodia: Taur
Studii: Relatii Economice Internationale, MBA
Functie: Director de Strategie Comerciala in divizia Retail a UniCredit Tiriac Bank
Familie: casatorit, are un baietel in varsta de 6 ani.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam cu un LIKE pe pagina noastra de Facebook.