„CUPA EDU”, competiția de baschet între licee, s-a terminat duminică seară cu o finală de excepție între Colegiul Național Aurel Vlaicu și Colegiul Național Spiru Haret. Cei de la Vlaicu s-au impus, după o repriză de prelungiri, cu scorul 89-86 și au cucerit trofeul. În finala mică, Anghel Saligny a trecut fără probleme de Colegiul Național Cantemir Vodă cu 90-58 și s-a clasat pe locul al treilea.
Amintiri. Acum 10 ani lansam publicația Viață De Liceu (se trăiește o singură dată, nu?), primul site destinat liceenilor din România. Visam de pe-atunci să organizez niște meciuri amicale de baschet prin licee, că doar jucasem și eu baschet toată perioada colegiului… Nu știam că această revistă avea să îmi schimbe viața (la propriu) și să devină un reper important în cariera mea. Am scris vreo 3000 de articole acolo, am prins un job tare de tot (în baschet, evident) și a reprezentat proiectul meu de disertație. Viață De Liceu mi-a adus bucuria nesperată de a savura gustul succesului la admiterea la Masterat. Cu umilință scriu, că datorită acestui proiect am intrat cu media zece la Masterat. A fost o emoție incredibilă pe care oricât de mult aș vrea să o descriu nu reușesc să o transpun în cuvinte. De altfel, senzația aceea s-a estompat în timp (au trecut nouă ani de-atunci), însă a rămas undeva în fibrele neuronale. Uneori aș vrea să o retrăiesc, dar nu-mi iese.
Mă întorc la „CUPA EDU”. Acum o lună am primit un telefon și am fost întrebat dacă vreau să ajut la organizarea competiției. Visul de-acum zece ani devenea realitate. Era incredibil. Am acceptat pe loc și uite așa, destinul acesta atât de darnic cu mine, mi-a oferit șansa extraordinară de a fi alături de cei mai tari liceeni din 2017.
15 concluzii la final de CUPA EDU
- Cupa EDU a avut un nivel baschetbalistic ridicat. Meciurile au avut ritm, viteză, coșuri de trei puncte, slam-dunkuri și faze spectaculoase. Nu au lipsit deloc ingredientele jocurilor atractive. Baschetbaliștii prezenți la Cupa EDU, Ediția 2017, s-au ridicat la înălțimea așteptărilor. Cu toții au luptat pentru colegiile lor și au arătat dorința de a câștiga.
- Școlile de baschet din București lucrează bine. Steaua București, Știința București, Agronomia, Laguna Sharks și Colegiul Național Aurel Vlaicu, fac o treabă foarte bună la nivel de juniori. Mai toți jucătorii cu nume care provin de la aceste echipe de club au arătat că au un IQ baschetbalistic ridicat și că stăpânesc elementele tehnice ale jocului de baschet. Mamă, cum sună fraza asta, dar fix asta am simțit.
- Cupa EDU a avut o componentă civică extraordinară și vreau să accentuez acest lucru! Jucatorii au primit drept premii echipamentul de joc, diplome de participare și, în cazul premiilor speciale, medalii. Premiile importante câștigate s-au dus către: (a) școlile lor, astfel ca toți elevii să beneficieze de dotările pentru baschet (mingi, jaloane, scărițe antrenament etc.) și, de asemenea, (b) se vor duce către școlile nominalizate de participanți, astfel ca și alți copii să aibă un motiv de bucurie. Acest lucru este unic în istoria competițiilor din România! Baschetbaliștii aceștia au făcut un efort și au jucat pentru a dărui celorlalți, nu pentru premii individuale.
- Punctul acesta are legătură cu punctul anterior. Dacă noi ca societate am fi fost educați să dăruim și altora și să ne implicăm activ în viața comunității noastre, cu siguranță că România ar fi fost astăzi altfel, inclusiv din punct de vedere al sportului. Dacă jucătorii de baschet din țara aceasta se ajutau unii pe alții, sunt convins că azi aveam mai mulți jucători de valoare. Probabil acesta a fost începutul pentru o astfel de mentalitate, prin care tinerii vor înțelege că dăruind, de fapt dobândesc.
- Între generația mea și această generație este o mare dispută. Am sunat deja trei colegi care au asistat la finale și i-am întrebat ce părere au avut despre nivelul competiției. Sunt singurul care afirmă că generația aceasta este mai tare decât generația ’84-’85. Puștii de azi mi s-au părut mai rapizi, mai preciși în aruncări, mai maturi în joc, semn că baschetul la nivel de club progresează. Ca o opinie personală, cred că jucătorii de azi ne-ar bate puternic.
- Minusul pe care îl văd la această generație este la nivelul atitudinii. Jucătorii de la CUPA EDU parcă nu au avut răutatea pe care jucătorii de-acum 15 ani o aveau… N-am văzut apărări tari, intercepții și lupta aceea pe viață și pe moarte în defensivă. Cred că acesta va fi singurul punct negativ al articolului.
- Daniel Ioniță de la Anghel Saligny a reușit 41 de puncte și 33 de recuperări în finala mică. Un jucător interesant, de urmărit, cu mult bun-simț și cu voință.
- Andrei Constantin de la Colegiul Național Spiru Haret a făcut un turneu foarte bun. În finală, fix atunci când trebuia să joace mai bine, Andy a reușit acest lucru. Conducătorul de joc al celor de la Spiru Haret a marcat 36 de puncte (6 aruncări de 3 puncte) și a ținut echipa în viață. De altfel, el a primit din partea DinVestiar un premiu special care constă într-o cină la restaurant alături de Levente Szijarto, cel mai titrat jucător român de baschet.
- Alt remarcat al Cupei EDU este Alexandru Coconea. Jucătorul celor de la Spiru Haret impresionează nu doar prin joc, ci și prin conduita sportiva. De multă vreme n-am văzut atâta bun-simț la un jucător, care să își prezinte scuze arbitrului pentru că i-a semnalat un lucru. Personal, căpitanul celor de la Spiru Haret m-a impresionat foarte tare.
- Că tot a venit vorba despre capitolul educație.. liceenii de la CUPA EDU mi s-au părut foarte civilizați. Încă o bilă albă pentru ei.
- M-am bucurat să îl revăd la Cupa EDU pe antrenorul Marian Dinu de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Domnul profesor își începea cariera de antrenor în urmă cu 15 ani la Liceul Teoretic Dante Alighieri, când devenea antrenorul….nostru. Am petrecut împreună două sezoane presărate cu multe succese la începutul anilor 2000. M-am bucurat, de asemenea, că fostul meu coleg de echipă, Alex Dănilă, a venit la Cupa EDU pentru a-l susține pe domn’ profesor. Am revăzut în tribune oameni pe care nu îi mai văzusem de 15 ani. Erau cu toții prieteni de-ai profului care veneau și la meciurile noastre. Momentul a fost magic!
- Tot la capitolul antrenori, alt remarcat este profesorul Radu Dinu de la echipa campioană – Aurel Vlaicu. Extrem de deschis, cu o mentalitate modernă, este o plăcere să colaborezi cu el. Un tehnician care înțelege baschetul mult mai profund.
- Acesta este un punct foart important. Oficialii delegați la Arena de Baschet merită toate mulțumirile și toate aprecierile posibile. Fără acești oameni, meciurile de baschet nu s-ar putea disputa. Și, din păcate, de cele mai multe ori ei nu sunt apreciați nici măcar verbal. Așa că profit de ocazie și mă înclin ușor, cu dragoste și respect, în fața lor. Aveți toată aprecierea mea. Sunteți extrem de dedicați și dați o savoare aparte meciurilor de baschet.
- De asemenea, din categoria mulțumirilor, nu am cum să nu apreciez prezența în Arena de Baschet a legendelor Claudiu Fometescu și Levente Szijarto. Mă bucur tare mult că antrenorul federal și-a făcut timp să coboare din birou și să îi urmărească la lucru pe cei mai tari liceeni din București. Sunt super fericit că Levi Szijarto a participat ca invitat special al Cupei EDU. M-aș bucura dacă liceenii de azi i-ar păși pe urme și ar ajunge să aibă o carieră cu 20 de trofee în palmares.
- Jucătorii de la Știința București au participat în prima zi de competiție. Căpitanul Cezar Bărăgău, conducătorul de joc Baris Aktas, Toni Năsturescu, Alexandru Tentu și restul echipei au fost alături de jucătorii prezenți la CUPA EDU. Fiecare dintre ei a susținut câte un liceu, au făcut poze cu jucătorii și i-au încurajat.
Bonus:
- Nu mai lungesc articolul despre CUPA EDU, dar vreau să vă prezint câteva date statistice legate de vizibilitatea competiției. Pagina de Facebook CUPA EDU a strans vreo 300 de likeuri în mod organic, fără a se aloca un buget pentru promovare. Reach-ul a fost undeva la 12.000 de persoane, iar post engagement-ul a fost undeva la 7,620. Cifrele astea sunt foarte bune raportate la numărul de like-uri și se traduc într-o interacțiune foarte mare a publicului cu pagina respectivă. Pe scurt spus, liceenii au dat multe likeuri, share-uri și comentarii, iar conținutul s-a propagat în online. Despre eveniment au scris următoarele publicații: Libertatea (click pe numele publicației pentru a vedea articolul), Federația Română de Baschet, Sport Total Fm, EuropaFM, Totalbaschet, 24secunde.ro, Agerpres, DinVestiar, Viață De Liceu, Decor Floor CEE , Asociația Praxis Iuris și procesul de monitorizare continuă….
- Cei mai activi liceeni prezenți în Arena de Baschet au fost de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny și de la Colegiul Național Cantemir Vodă. Tot respectul pentru colegii, părinții și bunicii jucătorilor care au venit la sală. Mi-ar fi plăcut să vad o Arenă plină cu liceeni care își încurajează frenetic favoriții. Sunt sigur că anul următor lucrurilor vor ieși mai bine.
Totul depinde doar de voi și de dragostea voastră pentru baschet! #CUPAEDU #OVERANDOUT
Credite foto: Sabin Malisevschi