In perioada 6-10 mai 2017 a avut loc turneul final Under 18 baschet masculin in Sala Agronomia din Capitala. Iubitorii baschetului au avut ocazia sa vada la lucru cele mai bune opt echipe la aceasta categorie de varsta. Dupa cinci zile presarate cu meciuri, 4 Sports Agronomia a devenit campioana nationala. Jucatorii lui Milan Sokic au invins in finala mare cu 53-49 pe Steaua CSM Eximbank. In finala mica, CSU Stiinta Bucuresti a dispus de echipa Colegiului National Aurel Vlaicu, scor 72-62.
Anul acesta am urmarit indeaproape turneul final, intrucat am fost implicat alaturi de CSU Stiinta Bucuresti, in lupta pentru medaliile de aur. De aceea si articolul de fata va fi unul subiectiv, dar suta la suta corect.
Inainte de a prezenta concluziile mele personale, vreau sa punctez un lucru. Acest turneu final mi-a adus aminte de anii 2002-2003 (unii dintre jucatorii de astazi abia incepeau sa mearga) cand generatia mea de jucatori se lupta pentru titlul national. Era un privilegiu si o placere sa-i vezi la lucru pe Andrei Badila (fost jucator de Liga Nationala, actual arbitru divizionar), Adi Tudor (actualul jucator al echipei BCM U Pitesti, multiplu campion national si de departe cel mai talentat jucator roman din ultimele doua decenii), Mihai Silvasan (fostul capitan al nationalei Romaniei, actualul tehnician al lui U BT Cluj-Napoca), Radu Costea (antrenor secund Steaua CSM Eximbank seniori), Octavian Popa Calota (international roman, jucatorul echipei BC Timisoara) si multi altii de care imi aduc aminte cu mare drag si cu nostalgie.
Ce mi-a placut la turneul final U18 baschet masculin
1. Ionut Bascoveanu este unul dintre cei mai tineri antrenori din Romania. Si foarte bun. Cred in omul acesta enorm si m-as bucura sa ajunga cat mai sus. In cariera mea am colaborat din postura de jucator cu multi antrenori de renume (Horatiu Giorgiu, Dan Sandulache, Stefan Sandulache), iar ulterior ca specialist in comunicare, cu alti mari antrenori din strainatate sau din Romania. Totusi, Ionut Bascoveanu are o carisma aparte. Este genul de antrenor care stie sa se apropie de jucatori si care stie sa te faca sa mori pentru el. N-am idee daca baietii de la Stiinta simt la fel, dar cel putin pe mine m-a cucerit. Faptul ca a fost secundul lui Niksa Bavcevic, a lui Hristu Sapera sau Claudiu Fometescu, isi spune acum cuvantul. Basco e toba de baschet. Tineti minte ce scriu acum! Cred ca in cativa ani va fi cel mai bun antrenor roman.
2. “Cici” Nasturescu de la Stiinta Bucuresti a facut un turneu mare. Nu degeaba a fost si ales cel mai bun conducator de joc al turneului final si propus in echipa ideala. Un jucator extrem de constant, cerebral si muncitor. Poker-face…omul care poate intoarce orice joc. Imi pare tare rau ca am gresit fata de Toni Nasturescu in urma cu o luna, cand Stiinta Bucuresti a devenit campioana nationala la U20. Atunci am omis sa scriu de el. Azi imi pare rau, dar ma voi revansa. Toni Nasturescu va avea parte de o promovare aparte din partea revistei DinVestiar si zilele urmatoare va voi prezenta un interviu exclusiv cu sesarul Bufnitelor din Regie.
3. Mi-a placut Daniel Ionita de la Steaua CSM EximBank cu mentiunea ca ar trebui, in opinia mea, sa evolueze pe pozitia trei. Daca la aceasta varsta evolueaza ca pivot, peste ani cand va ajunge in Liga Nationala (Doamne Ajuta!) va fi deranj mare la un duel sub panou cu… Chris Cooper, de exemplu. Cred in continuare ca antrenorii romani gresesc foarte mult si nu vor sa invete nimic. Dar nu vreau sa intru in nici o polemica.
4. Stefan Birloveanu de la Stiinta Bucuresti a aratat ca un sportiv adevarat are tupeu, talent si inima. Si cea din urma este de multe ori cea mai importanta. Birloveanu a demonstrat asta din plin, fapt care a contat pentru a fi ales si el in echipa ideala drept cel mai bun pivot.
5. Era sa scriu Claudiu Fometescu, dar ma gandeam la fiul lui. Da, Claudiu Fometescu imi place de vreo 20 de ani, de pe vremea in care mergeam la meciurile lui de la Dinamo si luam notite. Un jucator extrem de cerebral si de fair-play. Ca o paranteza, unele dintre cele mai bune sfaturi din viata le-am primit de la Clau. Fiul sau, Tudor Fometescu, a fost desemnat MVP-ul turneului. Patrunderile devastatoare, sutul de la trei puncte, ambitia sunt calitati certe ale juniorului Fometescu. Mereu am spus si scris ca este unul dintre preferatii mei. Ca o exclusivitate, am un feeling ca Tudor va pleca in Statele Unite.
6. Christian Chitu de la 4 Sports Agronomia mi s-a parut un jucator interesant. De urmarit pe viitor.
7. M-am bucurat ca la meciuri l-am intalnit pe Alex Zamfir (aici a scris si el un articol fain despre turneul final U18). Un fin cunoscator al baschetului, fost coleg de echipa cu Stefan Lecca si un om de publicitate foarte creativ. Mi-a facut placere sa urmarim impreuna meciurile si m-am bucurat ca astfel de oameni de calitate vin tot mai aproape de baschet.
8. Publicul din Sala Agronomia a fost la inaltime si merita tot respectul. Indiferent de echipa pe care au sustinut-o, spectatorii au fost geniali.
9. Alex Coconea si Andrei Arion mi-au placut. Cu acelasi amendament ca acest Coconea ar trebui sa joace pe pozitiile 2-3. Arion are nerv, dorinta, viteza si place ochiului. Cred ca Steaua CSM EximBank ar trebui sa-l aiba in vedere pentru echipa mare cat mai curand.
10. Mi-a placut atmosfera de la aceste meciuri. N-am idee de ce dar vibe-ul a fost unul bun. M-am simtit bine si m-am bucurat sa revad o multime de oameni dragi. De la colegi si pana la parinti.
11. Mi-a placut ca Federatia Romana de Baschet a dat amploare acestui turneu si a trimis arbitri de calibru. Cand vine Marius Ciulin sa arbitreze meciul nu poti decat sa spui jos palaria!
12. M-a incantat dorinta jucatorilor de a triumfa la acest turenu final.
13. M-am bucurat ca i-am revazut pe Alex Olteanu (Bomba) si pe fostul mare international roman Tudor Dumitrescu. M-am bucurat ca astfel de oameni sunt aproape de baschet si vin in fenomen cu multa energie.
14. Mi-a placut Gege Blaj-Voinescu. Desi nascut in anul 2000, extrema de forta a Stiintei se misca foarte bine si are certe calitati. Si el este unul dintre pariurile mele pentru viitor.
15. In finala mica, Radu Petrescu a jucat foarte bine. Completare: Radu Petrescu este cladit foarte bine. Are un fizic puternic, insa viteza este punctul sau slab.
16. Milan Sokic este antrenorul lotului national U18. Abia astept sa il vad la lucru la campionatul european. Promit ca voi fi cel mai obiectiv critic sau cel mai mare sustinator. Dupa caz 🙂
Ce nu mi-a placut la turneul final U18
Sper ca organizatorii sa nu se supere pe mine. Fata de Zoly Safar am un respect anume din doua motive: este fostul antrenor al Stiintei si il stiu de aproape de un deceniu.
1. Nu mi-au placut panourile. Sucks! Mereu m-au enervat panourile astea care coboara din tavan. Acum mai mult ca oricand. Jucatorii nu au avut repere, inelele nu au fost la inaltimea corespunzatoare. Din punctul meu de vedere salile care nu respecta anumite criterii stipulate in regulament nu ar trebui omologate. Suntem totusi in secolul 21.
2. M-a enervat tabela pentru ca atunci cand iti era lumea mai draga se strica…
3. Nu mi-a placut transmisia live. Cel putin cand m-am uitat eu pe youtube, scorul nu se vedea. Am recurs la solutia unui monitor 4k, dar nu toti au avut posibilitatea aceasta.
4. Nu mi-a placut ca in primele zile n-a existat un announcer al evenimentului.
5. Personal, am fost trist sa vad antrenori straini in finala. Pe ambii tehnicieni ii respect foarte mult pentru munca depusa, consider ca sunt oameni de mare caracter, insa la aceasta categorie de varsta as vrea sa vad antrenori romani. Ok, daca nu avem antrenori de valoare, asta e situatia. Cred ca ar fi mai usor pentru Romania, daca am trimite o suta de antrenori la scolarizare (alesi pe bune si in frunte cu Ionut Bascoveanu) in Spania, Lituania, Serbia, pentru ca apoi sa vina acasa si sa munceasca din greu.
6. Nu mi-au placut fitele unor jucatori (se stiu ei), care abia stau in ghete, dar care se cred Dumnezei. Calea spre succes, apropos, este smerenia.
7. Nu mi-a placut ca n-am vazut la nici o echipa angajarea pivotilor sub panou. Jocul pivotilor extrem de slab, nu din cauza lor, ci din cauza circulatiei mingii. Rare au fost fazele in care pivotii au fost pusi in valoare.
8. Patru dintre cele opt echipe au fost din Bucuresti. Acest lucru nu mi-a placut deloc. Ce fac oamenii din tara? Dorm?
Vreau sa inchei intr-o nota optimista acest articol. Probabil, ar mai fi multe de spus, dar cred ca cel mai important este sa ne unim pentru binele baschetului romanesc. Acesti copii, impropriu zis pentru ca sunt deja tineri in toata regula, au nevoie de toata sustinerea si de toate incurajarile noastre. Nimeni nu are dreptul sa le spulbere visele! Asadar, felicitari tuturor actorilor implicati la acest eveniment. Mai aveti mult de muncit, insa depinde totul de voi!
Credite foto: Alina Cojocaru