Mai ai la dispoziție 10 zile să vezi cea mai tare expoziție din Milano: NASA – A Human Adventure. Până pe 18 martie 2018 caravana NASA se află în cochetul oraș italian.
Extrem de bine promovat în Peninsulă, evenimentul din Via Privata Giovanni Ventura 15 m-a atras ca un magnet încă de când am văzut primul tramvai branduit cu NASA. Am aflat rapid că povestea din spate este extrem de fascinantă și că am șansa să văd peste 300 de obiecte care au fost în spațiu.
Experiența WOW
Am plecat cu inima cât un purice să văd expoziția. Eram sigur că va fi ceva fabulos, însă nu bănuiam nici o clipă că experiența va fi WOW. Fără cuvinte… impresionantă, extrem de bine pusă la punct până în cele mai mici detalii. De la lumini și până la culorile pereților, organizatorii au încercat, și cu siguranță că au și reușit, să creeze o atmosferă spațială.
Italienii și americanii știu să spună povești
Și asta se vede imediat cum ai deschis ușa muzeului spațiului. Un timeline mare te întâmpină și îți spune în mare care sunt milestone-urile din existența Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale a Statelor Unite (NASA).
Expoziția în sine este o călătorie interesantă și incitantă care prezintă pe larg cuceririle și descoperirile NASA. Aici poți vedea inclusiv rachete, nave spațiale, Roverul lunar, un simulator pentru pregătirea astronauților și multe alte obiecte care au ajuns în spațiu. Peste 300 de astfel de artefacte sunt la Milano și mare parte din ele sunt împrumutate de la U.S. Space & Rocket Center și de la Science Education Center de la Space Museum din Statele Unite.
Pe scurt spus, expoziția prezintă povestea fantastică a agenției NASA și realizările sale incredibile în zborurile și explorările spațiale.
Dacă ajungi la Milano ai șansa să poți admira frumoasele nave spațiale construite de NASA și poți descoperi poveștile oamenilor care au fost la bord sau care le-au proiectat și construit. Poți vedea cu ochii tăi un model la scară imensă a giganticului rachetă lunară Saturn V sau replica credincioasă a navei spațiale de pionierat Mercur, cu care s-au desfășurat primele misiuni spațiale. Nu au fost uitate nici navele spațiale Gemini, construite pentru misiuni de lungă durată și nici modulul Apollo, care a adus primul om pe Lună. Roverul lunar, care a servit astronauților să o exploreze este și el printre exponate.
Punctul forte al expoziției
Personal, m-au impresioat teribil trei lucruri, pe lângă organizarea impecabilă a italienilor.
Prima navă spațială reutilizabilă – Discovery Shuttle – cu o secțiune care să permită vizitatorilor să vadă panoul de comandă, dar și locurile unde astronauții dorm, mănâncă și lucrează la experimentele secrete despre care noi știm prea puține lucruri.
Al doilea lucru care pe mine m-a mișcat profund a fost o bucată dintr-un meteorit lunar ajuns pe pământ. O bucațică gri, extrem de valoroasă și de rară pe care mă bucur că am putut-o admira de la câțiva centimetri.
Și ultimul lucru care efectiv mi-a ridicat parul în cap a fost vârful rachetei Jupiter – C. Adică fix chestia aceea conică pe care o vezi în filme și care ateriza în Ocean. Am fost atât de vanitos încât nu m-am putut abține să nu fac o poză cu el și să îl ating. Legat de acest con pot să-ți spun că avea un scut termic ablativ, realizat dintr-un material ceramic, special proiectat pentru a proteja conul de temperaturile extraordinare din timpul reintrării în atmosfera Pământului. Agenția de rachete balistice din armată a lansat acest con de vârf pe o rachetă Jupiter-C de la Cape Canaveral, pe 8 august 1957. A ajuns la o altitudine de 435 de kilometri și o temperatură de 1.100 grade C (2000 F). Navele militare ale Statelor Unite au recuperat conul la mai mult de 1.850 km (1.150 mile) distanță de locul lansării.
Creme de la creme
Cireașa de pe tort sau crema din croissantul lui Dumnezeu cum ar spune o ziaristă celebră de la noi, a fost cu siguranță Simulatorul “G-Force – Astronaut Trainer”. Acesta este un salt de adrenalină, datorită gravitației generate. Vizitatorii pot experimenta o simulare de zbor care cu siguranță se va transforma într-o amintire de neuitat.
Sfat pentru părinți
Dacă ajungeți la Milano și sper să o faceți cât mai repede, neapărat încercați senzațiile simulatorului alături de copiii voștri. Cu siguranță că vă vor iubi și vor dori să cunoască mai multe despre lume și spațiu.
Telescopul Hubble, este expus și el în replică la o scară mai mică în această expoziție remarcabilă. Acest telescop este renumit pentru descoperirile sale științifice impresionante. Se poate spune că odată cu el a început un boom în relațiile publice în domeniul astronomiei. Acest telescop a fost construit de NASA cu contribuții din partea Agenției Spațiale Europene (ESA) și este controlat de Centrul de zbor Goddard Space din Greenbelt, Maryland, Statele Unite. Numele său provine de la astronomul american Edwin Hubble. În anii 1920, Hubble a găsit galaxii dincolo de Calea Lactee și a descoperit că universul se extinde uniform. Acest telescop care este plasat în spațiu a difuzat sute de mii de imagini pe Pământ, aruncând lumină pe multe dintre marile mistere ale astronomiei. Peste 10.000 de articole științifice au fost publicate pe baza datelor furnizate de Hubble. Telescopul este încă în funcțiune și se așteaptă să rămână operațional până în 2020.
Lansarea succesorului său, Telescopul spațial James Webb JWST, este programată pentru 2018. Evident, o replică a acestuia este prezentată la NASA – A Human Adventure de la Milano.
Ar mai fi multe de spus și de scris, dar cred că mai bine este să dați voi o fugă la Milano, să găsiți un zbor convenabil pe site-ul Blue Air și să admirați toate aceste minunății cu ochii voștri.
Ce n-am aflat este unde se va muta această expoziție senzațională…
În loc de concluzie:
Cred că indiferent de vârsta pe care o ai, această expoziție te face să fii mai bun și te face să vrei mai mult de la tine. Realizările celor de la NASA te vor scoate pentru câteva ore din zona de confort și îți vor oferi un duș motivațional excelent. Fiecare obiect pe care ai să îl vezi îți va transmite o poveste atât de fascinantă încât realmente vei vibra de emoție. Mai cred, și afirm cu tărie chestia asta, că dacă puștii din România vor vedea o astfel de expoziție în următorii ani vom avea mai mulți români în birourile NASA 🙂
Costul unui tichet de acces la expoziție este de 18 euro. Mai multe detalii despre eveniment găsiți pe site-ul oficial NASA – A Human Adventure.
Credite foto:
NASA – A Human Adventure
DinVestiar.ro