La cutremurul din ’77 era la cofetaria Scala cu alti patru colegi de echipa. Cu totii au navalit afara, cand seismul a lovit furibund orasul. Au scapat cu viata. Anton Netolitzchi avea harazit un alt destin. 11 titluri de campion national, 130 de selectii in echipa nationala, doua participari la Campionatul European si doua Cupe ale Romaniei sunt performantele obtinute cu Steaua Bucuresti in perioada (1977-1993) de catre conducatorul de joc al ros-albastrilor. Cu un palmares de invidiat si cu ceva fire de par alb in cap, fosta glorie a Stelei promite un cutremur de proportii in baschetul romanesc, orientat spre marea performanta.
De ce vreti sa deveniti presedinte al Federatiei Romane de Baschet?
In primul rand iti multumesc pentru interesul tau pentru baschet si vreau sa iti confirm faptul ca voi candida pentru functia de presedinte al Federatiei Romane de Baschet. Doresc in acest moment sa ma implic direct ca factor de decizie in revigorarea baschetului din Romania, sport care este intr-un moment de cumpana. Are nevoie de un om cu mare experienta manageriala in sport, un om pasionat de baschet si care si-a dedicat 45 de ani de viata fenomenului. Sper ca prin cooptarea unei echipe de specialisti sa stopez declinul baschetului romanesc.
Cum credeti ca va fi aceasta cursa?
Ca sa raspund diplomatic, as declara ca toti candidatii au sanse relativ egale.
Am prefera un raspuns sincer…
Sincer si fara falsa modestie… In 45 de ani dedicati sportului am avut colegi de echipa minunati, antrenori, oameni dedicati sportului, care m-au ajutat sa am un parcurs de invidiat. Consider ca plec cu prima sansa. Ma recomanda activitatea mea si apetitul meu pentru pregatirea profesionala. Am absolvit cursuri la cel mai inalt nivel de management sportiv. Am facut parte din doua birouri federale a doua federatii cu orgolii mari: hochei pe gheata si polo pe apa.
Am participat ca sef de delegatie al Romaniei la Campionatul Mondial de natatie din Australia. De asemenea, am fost seful delegatiei sportivilor militari la Campionatul Mondial Militar din India 2007.
In calitate de sef al instruirii sportive a clubului Steaua am participat la Jocurile Olimpice de la Atena 2004. Toata aceasta experienta profesionala, cat si faptul ca am un palmares de invidiat ma claseaza in pole position.
Ce obiective aveti ca viitor presedinte al Federatiei Romane de Baschet?
Consider ca prima reactie pozitiva este promovarea unei echipe manageriale competitive. Un staff format din specialisti pe care sa ii punem in slujba baschetului. Pentru a reusi acest lucru, trebuie ca impreuna cu ei sa schimbam mentalitatea de a munci. Principalul obiectiv al unei federatii sportive este pregatirea loturilor nationale si participarea acestora la competitiile europene. Avand in vedere ca partea logistica a fost rezolvata de presedintele Carmen Tocala prin construirea salii si a sediului, urmeaza sa ne concentram pe obiectivul principal al unei federatii: asigurarea celor mai bune conditii pentru pregatirea loturilor.
Sa intelegem ca ar urma o reorganizare a Federatiei Romane de Baschet?
Am primit si eu orgranigrama Federatiei Romane de Baschet si vreau sa amintesc ceva celor care vor citi acest interviu. In Federatie s-a instaurat o stare de teroare si angajatii au fost avertizati sa nu transmita nici un fel de informatii contracandidatilor managerului general. Este clar ca au simtit ca vantul schimbarii bate si este posibil sa isi piarda functiile.
Este adevarat acest lucru?
Este normal, in primul rand, sa vii cu echipa ta de specialisti. Si este anormal ca aceia care au raspuns pana acum de performanta sportiva sa ramana aceiasi.
Cum vedeti situatia jucatorilor romani?
Este un subiect foarte sensibil. Cei care au promovat invazia de jucatori straini sunt conducatorii de cluburi, care au fost deranjati de pretentiile exagerate ale jucatorilor romani. In al doilea rand s-a vehiculat masa restransa de jucatori autohtoni, de tineri care pot fi promovati la nivelul primei ligi. Dar eu am contraargumente. Am sustinut ca jucatorul roman are valoare, jucatorul roman trebuie pus in valoare. Eu am sustinut mereu mentinerea regulii unui jucator roman pe teren, am adus si argumente impotriva faptului ca fondul de jucatori roman este restrans. Le-am spus ca exista doua loturi nationale, unul pentru Universiada, unul pentru calificarile la europene, care au participat in acelasi timp in competetitii. Inseamna ca nu e valabil acest lucru ca nu avem fond de jucatori.
Care ar fi prima masura pe care ati lua-o la nivelul echipei nationale de seniori?
Ca prima masura m-as uita la calificarile de vara trecuta. Am avut o grupa accesibila, cu jucatori egali ca valoare cu ai nostri. Ce voiam sa fac in aceasta campanie nu s-a putut realiza. Imi propuneam sa aduc cei mai in forma jucatori. Baschetbalisti care au demonstrat constanta in evolutii.
Unii dintre ei au raspuns negativ convocarilor.
Aici este o alta filosofie implementata de conducerea FR Baschet si anume, negocierile pe ascuns… De exemplu, vii la o actiune umanitara si nu mai raspunzi convocarii la nationala. In momentul in care ai primit lista de la selectioner si aceasta lista este validata in biroul federal, orice refuz al nationalei se transforma intr-o suspendare. Evident, nu vorbim de accidentari.
Va pot spune lotul pe care as fi putut sa-l prezint, dar vreau sa aveti in vedere faptul ca acest lot nu s-ar fi facut cu cartea de identitate in fata si nu as fi tinut cont de varsta jucatorilor. Ma refer la Catalin Burlacu, Virgil Stanescu si Levente Szijarto, jucatori care au confirmat si care de trei-patru ani nu mai sunt convocati la nationala. Cu totii au demonstrat o forma buna. De asemenea, Popa-Calota, Dan Palitinisanu, jucatori care nu au fost integrati in sistem. Liviu Dumitru iar a confirmat la Targu Mures, Tudor Dumitrescu putea sa faca fata, Silvasan, Tibirna, Gutoaia. Era o lista de 22 de jucatori din care se putea face o echipa.
L-ati uitat pe Vlad Moldoveanu. El a devenit tata…
Vlad Moldoveanu a devenit tata si ne-a promis ca vom vedea alta fata a jucatorului Vlad Moldoveanu. Din pacate nu l-am vazut deloc anul acesta. Probabil drept multumire ca a fost declarat jucatorul numarul 1 al Romaniei. Intr-o sedinta de Birou Federal, membrii au facut echilibristica intre loialitate si obedienta. Ma refer la modul in care a fost ales jucatorul numarul 1 al Romaniei.
Aveati alta propunere?
Nicioadata Vlad Moldoveanu, la ora aceea nu putea sa fie peste Catalin Burlacu. Le-am explicat acelasi lucru si celor din Biroul Federal. Acest clasament este al valorii sportive, nu al valorii caracteriale, lucru invocat de mai multi. Concret, s-a venit cu o lista din care trebuia ales liderul. Lista, de fapt, cuprindea lotul national al Romaniei. Le-am explicat ca echipa nu cuprinde jucatori exponentiali precum Burlacu, Stanescu, Carutasu. N-au mai avut replica si asa au patruns si Burlacu, Stanescu, Carutasu, Popa-Calota, Dumitru si altii.
Care credeti ca va fi cel mai puternic contracandidat la alegeri?
Cred ca cel mai puternic contracandidat este fostul meu coleg Petre Branisteanu. Are tot asa un palmares de invidiat pentru colegii nostri mai tineri. Are si realizari manageriale, dar urmeaza sa vedem cine l-a impins pe Horia Paun. Din punctul meu de vedere Biroul Federal a impiedicat desfasurarea acestor alegeri in timp real, in timpul prevazut de statut. Ar fi trebuit sa aiba loc in aprilie. S-a intarziat deliberat. Federatia nu avea un contracandidat. Eu mi-am anuntat inca din decembrie 2012 intentia de a candida si a de a cunoaste situatia reala a actualului secretar de stat Carmen Tocala. Probabil, le-a trebuit timp sa se pregateasca. Pentru mine e clar, Horia Paun poarta eticheta lui Carmen Tocala. Nu are sanse sa concureze singur, daca in spatele lui nu se afla Carmen Tocala.
Cum s-ar schimba omul Anton Netolitzchi, daca ar deveni presedinte al Federatiei Romane de Baschet?
Desi multa lume spune ca o functie importanta te schimba, si am destule exemple in acest sens ale unor fosti prieteni sau prietene, nu cred ca Anton Netolitzchi se va schimba. Va ramane acelasi om corect, transparent, deschis pentru dialog, niciodata dictatorial in comportament, intotdeauna va fi altruist, asa cum a fost si pe terenul de joc. Pentru mine era mai mare bucuria unei pase decisive, decat marcarea unui cos!
Aveti un mesaj pentru ceilalti candidati?
Sa fie o lupta fair-play! Petre Branisteanu mi-a fost coleg de echipa vreo 30 de ani, in timp ce Horia Paun mi-a fost jucator. Din pacate, la Horia Paun timpul se opreste in loc pe contraatac 3 contra 1, intr-un meci dintre Steaua si Cluj pentru titlul de campioana. Singura mea nerealizare in baschetul din Romania este ca in postura de antrenor nu am cucerit titlul de campion national. Am participat alaturi de un om deosebit la doua finale si le-am pierdut pe ambele (n.a Dumitru Lecca), un antrenor emerit si un om de la care am avut ce sa invat. Aceea a fost faza care a schimbat total cursul jocului.
Baschetul este un sport de echipa si dureaza 40 de minute, nu puteti acuza un singur jucator…
Credeti-ma, va spune asta un specialist. Indiferent de sport, jocul are un moment cand se rupe, fluiditatea se poate opri si mereu se pot intoarce lucrurile. Printr-o schimbare reusita a antrenorului, printr-o decizie a unui jucator etc.
Si un mesaj pentru alegatori.
Mesajul este clar. Sa voteze in cunostinta de cauza, sa voteze pe baza CV-ului si al programului prezentat de fiecare candidat si sa nu se lase influentati de diferite comenzi de la nivel institutional. Sa fie foarte atenti. Avem sansa de a avea alaturi de noi un om deosebit, si ma refer la Victor Ponta. Nu este doar un iubitor al baschetului, ci si un practicant. Ma bazez pe fair-playul care poate domni in baschet.
Cine va sustine pentru a deveni presedinte al Federatiei Romane de Baschet?
Normal, ar trebui sa ma sprijine toti cei care iubesc baschetul si toti cei care au incredere in mine si in experienta mea din sportul romanesc. La cel mai inalt nivel.
Zece ani de zile am fost seful Instruirii Sportive la Steaua Bucuresti, am avut in subordine peste 600 de sportivi, 70-80 de elita, din echipa olimpica a Romaniei. Toate aceste realizari, profilul meu moral, toate ma recomanda.
Va multumim foarte mult pentru interviu si va dorim multa bafta!
Cine este Anton Netolitzchi:
Nume: Anton Marian Netolitzchi
Data nasterii: 6 martie 1958
Zodia: Pesti
Calitati (declarate de intervievat): altruist
Defecte (declarate de intervievat): corect, in societatea de azi.
Echipe la care a activat: Liceul 35 Bucuresti, Steaua Bucuresti (1977-1993)
Primul antrenor: George Chiraleu
Palmares: 11 titluri castigate la seniori cu Steaua Bucuresti, 10 titluri la juniori, 130 de selectii la toate echipele nationale ale Romaniei. Participant la ultimele doua Campionate Europene la care s-a calificat nationala Romaniei (1985 – Germania, 1987- Grecia), doua Cupe ale Romaniei.
Distinctii: Maestru emerit al sportului, Ordinul Sportiv clasa I, Emblema de Onoare a Armatei Romane, Diploma de Excelenta pentru 65 de ani de la infiintarea clubului Steaua Bucuresti.
NOTA: continutul acestor interviuri este protejat si nu poate fi reprodus fara acordul scris al www.dinvestiar.ro! Likeurile si sharingurile sunt binevenite pentru o informare corecta!