Bomba în baschetul românesc vine de la Cluj-Napoca. Vlad Moldoveanu, liderul naționalei României de baschet, a revenit în țară după mai bine de 12 ani petrecuți departe de casă și a semnat cu puternica echipă U-BT Cluj-Napoca. Transferul în forță al clujenilor a surprins pe toată lumea, mai ales că Vlad Moldoveanu a reușit în ultimele trei sezoane să cucerească patru trofee importante: campionatul Poloniei în acest sezon, două SuperCupe ale Poloniei și un campionat al Estoniei cu Kalev Cramo. Mai mult de atât, extrema naționalei României a debutat în Euroligă și a fost singurul jucător român care a evoluat în ultimii zece ani la un asemenea nivel.
Aproape neschimbat de trecerea anilor, Vlad Moldoveanu a dat cărțile pe față și ne-a acordat primul interviu de la transferul în România, în exclusivitate pentru revista Din Vestiar.
Liderul tricolorilor nu a evitat subiectele delicate și a vorbit despre contractul său cu U-BT Cluj-Napoca, relația pe care o are cu Mihai Silvășan, antrenorul principal al clujenilor, despre naționala României, despre rivalitatea cu Steaua și despre așteptările pe care le are de la fanii clujeni.
Vă invităm să citiți mai jos un interviu de anvergură cu Vlad Moldoveanu, unul dintre cei mai galonați jucători români de baschet.
În urmă cu 12 ani plecai din România. Ce te-a determinat să te întorci în țară și să joci pentru prima oară în fața suporterilor români?
Așa este! În 2004 plecam din România. A trecut repede timpul! M-a atras în țară proiectul de la Cluj, seriozitatea oamenilor de-acolo, seriozitatea Băncii Transilvania și cred că și ambițiile mele. Față de celelalte oferte pe care le aveam, lăsând la o parte latura financiară, oferta de la Cluj a fost singura care mi-a dat șansa să mă bat pentru titlu și pentru Cupă. Este foarte important când alegi o echipă să știi că nu sunt probleme financiare, că nu se întârzie salariile, că au un sponsor serios în spate și că nu sunt probleme în club. Acum sunt căsătorit, am doi copii și mă gândesc la familia mea. Fără ei nu merg în altă țară. De exemplu, soția mea nu a vrut să mergem în Turcia din cauza situației de-acolo și automat am refuzat toate ofertele care au venit. La Cluj am găsit tot ce aveam nevoie, inclusiv un contract pe o perioadă mai lungă de timp. Evident, nu vreau să omit fanii din Cluj. Pentru orice jucător este important să joace într-o sală plină și cu o atmosferă tare. Îmi aduc aminte că am văzut casete cu meciurile Clujului contra Stelei, am văzut o finală între Cluj și Asesoft și sala era arhiplină. Mi-au rămas în minte acele meciuri. La Cluj sunt suporteri fanatici! Nu acceptă mediocritatea și asa este și normal.
În opinia ta, U-BT Cluj-Napoca este cel mai mare club de baschet din România în acest moment?
Da, cred că așa este. Clujul față de Steaua are continuitate. Ca brand, poate Steaua are o anumită greutate, dar sincer…la Cluj ai sală nouă, ai o mulțime de fani care te împing de la spate. Steaua în ultimii 15 ani a avut căderi. Au pierdut sala Floreasca și cred că și-au pierdut oarecum identitatea. Încearcă să o redobândească acum, dar nu cred că este așa ușor. I-am urmărit cu atenție în Eurocup, am prieteni care joacă acolo și apreciez proiectul lor. Sunt în creștere, dar este o muncă foarte grea care o să dureze.
Că a venit vorba de Steaua. Singura ofertă pe care ai avut-o din țară a fost de la U-BT Cluj-Napoca sau au fost și alte echipe interesate să obțină semnătura ta?
A fost o mini ofertă de la Steaua.
Detaliază un pic. Ce înseamnă mini ofertă? Te referi la partea financiară?
Nu mă refer la aspectul financiar, ci la maniera de abordare. Am o relație foarte bună cu Ionuț Georgescu, însă am avut senzația că ei nu au crezut că mă pot aduce cu adevărat. La Cluj a fost situația diferită.
Cum? Povestește-ne.
Silvă (n.a. Mihai Silvășan – antrenor principal U-BT Cluj-Napoca) cu Branko (n.a Branko Cuic – team manager U-BT Cluj-Napoca) au vorbit cu Banca Transilvania și mi-au transmis oferta. Apoi m-a sunat Silvășan din mașină și mi-a zis: „Hai să ne vedem la o cafea diseară.” Eram surpins. L-am întrebat unde este și mi-a zis foarte senin: „În mașină, în drum spre București. Vin să-ți explic proiectul.”
Am acceptat, ne-am întâlnit, apoi mi-a detaliat proiectul lor. Obiectivele pe care le au, participarea în Cupele Europene, proiectul pentru juniori… Apoi, Silvășan voia să plece. L-am întrebat: „Tu doar pentru mine ai venit în București?”.
Și mi-a răspuns scurt. „Da. Doar pentru tine. Am vrut să vezi proiectul!”.
Sincer, a contat foarte mult. Mi-am dat seama că sunt foarte serioși. Am apreciat maniera lor. Cu o zi înainte mă sunaseră cei de la Neptunas, vicecampioana Lituaniei.
Cătălin Burlacu mi-a plăcut foarte mult. S-a întors acasă și a făcut performanță la Ploiești.
Te gândești cu emoții la debutul în fața propriilor suporteri?
Am emoții înaintea fiecărui meci. Iubesc baschetul! Muncesc în fiecare zi și pentru asta mă antrenez. Trăiesc la intensitate maximă fiecare meci. Cred că dacă îți lipsește pasiunea asta, se transformă totul într-un job. Evident, va fi o presiune pe mine. N-am mai jucat în România, dar cred că orice jucător căruia îi place să câștige, care își dorește să joace finale, nu va fugi de o asemenea situație, ci va fugi spre ea! Tot timpul mi-au plăcut jucători precum Dirk Nowitzki și Kobe Bryant care au căutat presiunea. Acesta este si farmecul baschetului. Nu aș putea să joc pentru locul 12, să câștig 10 meciuri pe an și să iau banii liniștit. Pentru mine este special să joc acasă. Cătălin Burlacu mi-a plăcut foarte mult. S-a întors acasă și a făcut performanță la Ploiești.
Când ai ales Clujul te-ai gândit că în 2017 EuroBasketul va fi în România?
EuroBasketul este foarte important pentru tot ce a investit România în această națională, iar noi trebuie să tratăm foarte serios această șansă. Că voi juca acasă va fi un atuu pentru minte, dar nu știu dacă m-am gândit foarte mult la acest lucru.
Între tine și Mihai Silvășan este o diferență de trei ani. Până acum câteva sezoane împărțeați vestiarul la echipa națională. Cum crezi că va fi colaborarea cu el, având în vedere faptul că Silvă e lipsit de experiența în acest moment?
Nici Steve Kerr nu avea experiență când a câștigat titlul cu Golden State. Sau Tyronn Lue. Importantă este ideea lui Silvă de joc. Cum vrea să joace echipa lui, cum vrea să se comporte echipa lui atât pe teren, cât și în afara lui. Eu îl știu pe Silvășan ca pe un profesionist desăvârșit. Știu cât muncea. Cred că va avea succes.
Nu ţi se pare că U-BT Cluj este o pălărie mult prea mare pentru Silvăşan?
Cum îl știu eu ca lider și ca prieten, cred ca nu. Îmi aduc aminte cât citea și câte câmpuri urmărea. Se documenta foarte bine. Cred că este pregătit. Normal, va avea nevoie de un timp de acomodare.Va fi altceva să vorbească la time-out din postura de antrenor.
Adamovic, Dykes, Moldoveanu. Cum crezi că va gestiona antrenorul Silvășan situația?
Sunt jucători care au nevoie de mingi, alții care joacă foarte bine fără minge. Mulți vor spune la fel ca tine că toți jucătorii aceștia vor avea nevoie de câte o minge în teren. Dar îți spun ceva. În Polonia m-am obișnuit să joc fără minge. Ne putem înțelege și cred că Silvășan are capacitatea să gestioneze acest grup.
Am un contract pe doi ani cu opțiune de prelungire pentru încă unul
Ce a spus familia ta când i-ai anunțat că te întorci în România?
Nu am anunțat foarte multă lume înainte. M-am consultat cu agentul meu, cu preparatorul de pregătire psihică cu care pun exact pe foaie ceea ce caut la o echipă cu plusuri si minusuri și cu soția mea.
Dă-ne niște detalii despre contractul tău cu U-BT Cluj-Napoca.
Este un contract pe doi ani cu opțiune de prelungire pentru încă unul. Opțiunea va fi a mea sau a lor, dar cu respectarea unui deadline de a anunţa.
Ce obiective aveți la echipă?
Avem ca obiective clare câștigarea campionatului și a Cupei României. De asemenea, ne interesează cupele europene şi un parcurs cât mai lung.
Ai aşteptări mari la Cluj?
Ca şi condiţii stiu perfect ce este acolo. La Cluj totul merge bine şi se vrea performanţă. Ştiu că lumea are aşteptări de la mine, dar nu cred că este cineva pe lumea asta care să aibă aşteptări mai mari decât am eu de la mine.
Cu cine crezi că vă veţi lupta în campionat?
Momentan, Steaua şi Oradea. Să vedem ce mutări fac şi celelalte echipe. Ploieştiul va fi o echipă interesantă. Cătălin Burlacu este un jucător, cum spuneam şi mai devreme, care nu ar juca la o echipă de mijlocul clasamentului.
Cum ţi se pare Cameron Long, conducătorul de joc pe care l-a adus Steaua, de altfel fostul tău coleg de echipă de la George Mason?
Cameron Long este unul dintre cei mai buni prieteni de ai mei. (Râde) Vom pleca în vacanţă împreună în Mexic. Mă bucur foarte mult că a ajuns în România. Este un jucător foarte bun care va aduce un plus de valoare campionatului.
Venirea ta la Cluj va aduce și mai multă lume la sală. Cum te simţi când te gândeşti la lucrul acesta?
Îmi doresc din suflet să joc cu sala plină oriunde joc. În Ardeal sălile au fost pline la mai toate meciurile. Și cu mine și fără mine. M-aș bucura să vină lumea pentru mine. Important este ca fiecare sală din țara asta să fie plină.
Crezi că va vinde U-BT Cluj-Napoca mai multe tricouri acum şi va puncta la capitolul marketing?
În România şi la echipa naţională joc cu numărul 9, la fel cum a avut Toni Alexe. M-aş bucura să se vândă mai multe tricouri şi să se vândă cât mai multe produse. Despre partea de marketing cred că ar trebui să discuţi mai multe cu Mircea Cristescu.
Te gândești să te implici la Cluj în proiecte speciale dedicate juniorilor şi să ai un impact asupra comunităţii de-acolo?
Lumea dacă vrea să discute cu mine mă găseşte pe facebook sau pe site-ul meu. Comunic foarte bine cu fanii atunci când îmi scriu. Mai departe nu m-am gândit. Cum spuneam, vom vedea ce strategie au cei de la club.
Ce urmează pentru tine în perioada următoare?
Săptămână viitoare plec în Statele Unite. La 1 iulie voi începe pregătirea acolo timp de o lună. Lucrez cu un preparator fizic sloven, foarte bun. Am un program specific de antrenament, foarte bine definit care include sală de forță, yoga, partea de mobilitate, aruncări etc. De trei ani am un antrenor de pregătire psihică și lucrez cu el. Iau în considerare toate aspectele. Trebuie să te pregătești și fizic și mental. Pe 2-3 august voi ajunge în România la echipa națională. Este adevărat, anul acesta ajung mai târziu la echipa națională. Este al treilea an la rând când am jucat finala, plus meciurile din cupele europene. În Estonia am jucat 80 de meciuri, la Turow am jucat 70 si ceva de meciuri. Anul acesta cu Stelment Zielona Gora am bătut recordul de kilometri parcurși. Statistica a cuprins toate echipele din toate sporturile din Polonia! Se acumulează oboseala.
Anul acesta te vedem căpitanul naționalei?
Antrenorul simte cel mai bine cine și când trebuie să fie căpitan. Pentru mine acest lucru nu este important. Nu mă gândesc la aşa ceva şi nu condiţionez venirea mea la echipă în funcţie de acest lucru.
Federaţia Română de Baschet a anunţat ca va naturaliza un fundaş american. Cam asta ar fi soluţia să ţinem pasul cu marile forţe din Europa?
Îl ştiu din colegiu, dar nu l-am văzut recent jucând. Din punctul meu de vedere, românul este dur. Dacă nu ai performanţe şi nu ai naturalizat un străin, lumea te critică. Dacă naturalizăm un jucător, vor spune unii că nu dăm şanse jucătorilor noştri. Înţeleg ambele părţi. Mi-e greu să mă pronunţ. Nu este decizia mea. Ea aparţine preşedintelui de federaţie. Sper doar să avem rezultate cât mai bune cu naţionala! Asta este mentalitatea mea.
Vreau să devin cea mai bună versiune a mea.
Nu ţi-e puţin teamă că lumea va începe să te compare? Poate cu Burlacu, poate cu Titus Nicoară, poate cu un alt străin.
Oamenii mă pot compara cu cine vor. Eu cred că în sport şi în viaţă este o întrecere cu tine însuţi şi important este să devii cât mai bun. Mă poţi compara, dar nu suntem aceeaşi persoană. Nu jucăm la fel, nu vorbim la fel, nu avem aceeaşi mentalitate.
Înţeleg că Vlad Moldoveanu încearcă să devină cea mai bună versiune a lui Vlad Moldoveanu?
Despre asta este vorba în sport şi în viaţă. Încerc să fiu cel mai bun tată care pot fi eu să fiu. Nu încerc să fiu un tată perfect. La fel şi în baschet. Important este să vrei să încerci şi să munceşti. Vreau să devin cea mai bună versiune a mea.
Ai trecut prin Statele Unite, Italia, Franța, Estonia și Polonia. Unde te-ai simțit cel mai bine?
În Statele Unite a fost alt stil de viață. La Treviso mi-a plăcut foarte mult. Este un oraș aparte, care trăia și respira baschetul. Un oraș mic, dar foarte cochet. M-am simțit foarte bine la Talinn și la Zielona Gora. Îmi aduc aminte că în Estonia foarte multă lume vorbea engleză, găseai restaurante, locuri de joacă pentru copii. Erau mulți oameni din afara țării care veneau și lucrau în Estonia și te puteai împrieteni cu ei foarte ușor.
La final, ce mesaj le transmiţi fanilor clujeni?
Din ce am văzut şi din ce îmi amintesc, publicul clujean este un public înfocat, care ştie să pună presiune pe adversari, dar şi pe proprii jucătorii. Este un public deştept care înţelege sportul şi cred că au aşteptări mari de la mine. Dar şi eu la rândul meu am aşteptări mari de la ei. Îmi doresc să ne susţină necondiţionat şi să evoluăm cu sala plină. Le promit că o să muncim din greu şi că nu ne vom da la o parte indiferent cu cine vom juca. Voi da 120% pentru a câştiga fiecare meci! Vreau ca nici un spectator să nu poată să-mi reproşeze vreodată că nu am dat 120% pe teren. Ca voinţă şi ca efort vreau să fiu liderul echipei!
Vlad Moldoveanu despre venirea la U-BT Cluj-Napoca.
„Dacă ai venit la o echipă cu pretențiile Clujului, trebuie să fii bine pregătit și fizic și mental. Dacă nu vrei presiune, nu veni la Cluj. ”
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor 8/1996 și este în proprietatea revistei DinVestiar. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ (do follow) către pagina acestui articol.
Credite foto: Stelmet Zielona Gora