In urma cu 9 ani si o zi il cunosteam personal pe sensei Florentin Marinescu, un nume cu greutate din istoria sportului mondial. Aveam privilegiul sa il intalnesc pe fostul preparator psihofizic al Stelei din perioada 1985-1989 in Paradisul Verde al lui Cristian Tantareanu cu prilejul aniversarii a doua decenii de cand Steaua atinsese Cupa Campionilor Europeni.
Eram un pusti de 21 de ani coplesit de emotii si aruncat in mijlocul celor mai mari personalitati din istoria fotbalului romanesc. Tot atunci am fost prima oara fata in fata cu Gica Hagi, Marius Lacatus, Miodrag Belodedici, Anghel Iordanescu si alti jucatori din echipa de aur a Stelei.
Era cald si toata lumea avea o dispozitie magica.
Asa l-am cunoscut pe Florentin Marinescu. Crescusem in familie cu un respect aparte pentru acest nume. Fostul sau elev, sensei Gabriel Stefan, imi fusese de altfel maestru de arte martiale.
Legatura era puternica. Ne-am cunoscut si a acceptat sa-mi acorde un interviu. Au urmat apoi multe alte intalniri. Ne-am regasit cu mare bucurie la Poli Timisoara (n.a. Sensei Florentin Marinescu a pregatit psihofizic echipa de fotbal Poli Timisoara), apoi la lotul national de baschet al Romaniei.
Am avut onoarea sa fiu aproape de sensei Marinescu. Am avut privilegiul sa ii cer de cateva ori sfaturile, mai ales in momentele de cumpana pe care viata mi le-a scos in cale.
Am invatat cateva lucruri importante si am trait cu regretul ca in scurta mea cariera de sportiv n-am avut sansa sa ma intersectez cu un asemenea profesionist de anvergura mondiala.
Ieri m-am gandit in mod deosebit la sensei Florentin Marinescu. M-am intrebat daca este la Cheile Gradistei. Eram curios daca a discutat cu Marius Lacatus, daca s-a imbratisat cu Belo, daca s-a intalnit cu Emerich Jenei.
Am vrut sa-l sun si sa-l felicit pentru performanta la care a pus umarul din rasputeri.
Evident, n-am apucat. Astazi, insa, n-am mai stat departe de telefon si l-am sunat pe sensei. Era in Bucuresti si a fost surprins de telefonul meu.
Dialogul a fost halucinant si a durat 17 minute. Sensei Marinescu, omul care a stat in spatele succesului Stelei ’86, nu a fost invitat la Cheile Gradistei, nu a fost sunat de nimeni, nu s-a bucurat alaturi de fostii sai elevi… Modest, sensei mi-a povestit si alte amanunte pe care le voi dezvolta zielele viitoare.
Am fost frapat. Pentru mine absenta dumnealui de la Cheile Gradistei este de neconceput.
Ca sa fiu mai explicit pentru cei mai tineri dintre cititori, sensei Florentin Marinescu este parintele artelor martiale din Romania. S-a pregatit in Japonia, a pregatit trupele speciale din multe tari, a instruit peste 25.000 de sportivi. Nume mari din istoria sportului romanesc au trecut prin mana lui Florentin Marinescu. Fie ca vorbim de Marius Lacatus, Levente Szijarto, Vlad Moldoveanu, Titus Nicoara, Virgil Carutasu, Virgil Stanescu, sau mai tinerii fotbalisti Gabriel Torje, Costel Pantilimon. Lista sportivilor pe care i-a pregatit este imensa.
Pe unde a trecut sensei Marinescu performanta a aparut precum curcubeul dupa furtuna… Mai mult decat atat, in perioada in care a pregatit psihofizic Steaua Bucuresti, nici un jucator al militarilor nu s-a accidentat. Imediat, modelul a fost copiat si AC Milan a apelat la un expert in arte martiale care a lucrat cu Maldini si compania.
In loc de concluzie, scriu urmatoarele lucruri. Este jenant, atat pentru armata, cat si pentru actuala “Stea” ca nu stiu sa isi pretuiasca valorile. Mai mult, ca tot traim intr-un secol al businessului, astfel de oameni ar trebui repede chemati alaturi de echipa.
Marketingul dezastruos al Stelei se va schimba in bine, in momentul in care toti acesti oameni care au imbracat echipamentul ros-albastru vor fi adusi aproape de echipa, intr-o mare familie. Fanii se vor simti atunci respectati si performanta mare nu va intarzia sa apara.