Horia Paun este de trei ani si jumatate managerul general al Federatiei Romane de Baschet, perioada in care a avut timp sa ia pulsul fenomenului, chiar din interior. Extrem de abil, fostul pivot al Stelei pare obisnuit cu interviurile si dovedeste multa diplomatie in raspunsurile pe care le ofera. Nu uita de relatiile internationale bune pe care le are, de avantajul varstei si nici de familia baschetului romanesc. Pe scurt, un discurs bine inchegat…
De ce vreti sa deveniti presedinte al Federatiei Romane de Baschet?
Consider ca dupa trei ani si jumatate in cadrul Federatiei Romane de Baschet am inteles mecanismele si metodele prin care putem duce baschetul romanesc mai departe.
Cum credeti ca va fi aceasta cursa?
Va fi o cursa normala, cu niste oameni care vin din domeniul sportului si pe care ii respect ca fosti jucatori.
Ce obiective aveti ca viitor presedinte al Federatiei Romane de Baschet?
Plecand de la realitatea baschetului romanesc, o realitate destul de promitatoare prin simplul fapt ca vara de vara avem 3000 de sportivi inscrisi la baby-baschet si minibaschet, obiectivul primordial este ca din acesti 3000 de copii care incep baschetul sa ducem cat mai multi catre marea performanta. Acest lucru se poate realiza numai si numai cu niste antrenori foarte instruiti, bine perfectionati, in cadrul unor competitii de calitate.
Credeti ca porniti ca favorit in aceasta cursa?
Avantajul major pe care il am in fata candidatilor mei este ca vin din sistem si stiu ce inseamna un buget, cum sa construiesc un buget al acestei federatii si stiu pe ce bani ne bazam. Proiectul meu este bazat pe realitate si pe niste bugete realiste.
De ce v-ar alege reprezentantii cluburilor ca presedinte al Federatiei Romane de Baschet?
M-ar alege pentru ca am o bogata experienta manageriala. Am lucrat in sistemul privat 12 ani si pentru ca mi-as dori sa implementez multe lucruri bune pe care le-am invatat acolo. Si probabil am un avantaj ca sunt si mai tanar decat ceilalti candidati si am o viziune putin diferita fata de domniile lor.
De asemenea, vreau sa mentionez ca Romania a organizat cinci Campionate Europene si multe alte evenimente internationale si pot spune ca am avantajul de a cunoaste foarte bine structurile europene. Faptul ca am lucrat cu FIBA, FIBA Europe, ne-au creat un sistem de relatii internationale pe care ceilalti contracandidati sunt convins ca nu il au. Federatia Romana de Baschet a stabilit relatii foarte bune cu Federatia din Turcia, Ungaria sau Israel, tari importante din baschetul european. Faptul ca in 2015 Romania va organiza Campionatul European de Baschet in parteneriat cu Federatia din Ungaria m-a pus in situatia de comunica foarte bine cu partenerii nostri.
Cum vedeti situatia jucatorilor romani?
In acest moment sistemul competitional si lipsa prezentei jucatorilor romani pe parchet schimba un pic datele problemei, in sensul ca juniorii romani nu au nici o perspectiva, iar rata de abandon este foarte mare. In proiectul meu si in programul meu in perioada 2014-2017, voi incerca sa remediez acest aspect.
Cum veti face acest lucru?
In acest moment fondul de jucatori de mare valoare este redus, as propune anul 2016 ca un prim termen de implementare cu un roman obligatoriu pe teren, iar pentru 2017 doi jucatori romani pe parchet. Ar trebui sa fim focalizati pe cresterea si perfectionarea copiilor talentati. Totodata, in aceeasi masura trebuie sa le dam sansa cluburilor din prima liga sa investeasca in niste copii talentati. Sa le dam un timp pentru a-i pregati pe acesti copii, iar in 2016 sa intram cu aceasta regula.
Care ar fi prima masura pe care ati lua-o la nivelul echipei nationale de seniori?
Pana la echipa nationala de seniori, ar fi alte masuri pe care ar trebui sa le iau la nivelul organizarii de competitii, de regulamente si de statut al federatiei.
Ar urma o reorganizare a Federatiei Romane de Baschet?
S-au facut multe lucruri bune in ultimii ani, dar orice lucru este perfectibil. Sigur, se vor putea face si lucruri bune si ma refer la sistemul competitional, ca o reorganizare. La nivel de staff, voi fi inconjurat de oameni profesionisti, oameni tineri si cu foarte multa experienta.
Care credeti ca va fi cel mai puternic contracandidat la alegeri?
Nu sunt in masura sa-mi evaluez contracandidatii. Ii respect ca jucatori, dar consider ca programul meu este bun, fezabil si sper ca lumea sa creada in el si in viziunea mea.
Aveti un mesaj pentru ceilalti candidati?
Imi doresc sa fie o confruntare de idei benefica baschetului romanesc. Mereu in asemenea momente apar idei foarte bune si sunt convins ca numai intr-un cadru constructiv putem duce baschetul mai departe.
Si un mesaj pentru alegatori.
Mesajul meu ar fi foarte simplu. Pentru cei care nu ma cunosc foarte bine le-as spune ca sunt un om de cuvant. Educatia si locurile de munca anterioare ma fac sa fiu un tip organizat si sa-mi respect promisiunile de fiecare data.
Cum s-ar schimba omul Horia Paun, daca ar deveni presedinte al Federatiei Romane de Baschet?
Omul Horia Paun, in toata viata lui, a fost acelasi. Sunt convins ca prietenii mei vor ramane aceiasi prieteni, iar pentru structurile baschetbalistice din Romania le-as spune ca omul Horia Paun este un om corect si care crede in baschetul romanesc si in unitatea baschetului romanesc. Daca am reusi sa schimbam mentalitatile, orgoliile si ambitiile existente in acest moment sunt sigur ca rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Cine va sustine pentru a deveni presedinte al Federatiei Romane de Baschet?
Mesajul meu si programul meu se adreseaza atat cluburilor de liga nationala, cat si cluburilor de juniori, se adreseaza antrenorilor si consider ca proiectul meu cuprinde toate sferele de dezvoltare ale baschetului romanesc si mi-ar placea sa cred ca voi primi suport pe masura programului gandit de mine.
Va multumim foarte mult pentru interviu si va dorim multa bafta!
Cine este Horia Paun:
Nume: Horia Paun
Data nasterii: 28.01.1971
Zodia: Varsator
Primul antrenor: Gabi Ionescu
Familie: casatorit, are o fetita in varsta de 12 ani.
Calitati (declarate de intervievat): adaptabilitate, corectitudine
Defecte (declarate de intervievat): prea direct
Echipe la care a activat: Targoviste (1979-1989), Dinamo Bucuresti (1989-1990), Sportul Studentesc (1990-1991), Steaua Bucuresti (1991-1996), BRD CSU Ploiesti (1996-1998), Soced Bucuresti (1999). S-a retras din activitate la varsta de 28 de ani din cauza unei accidentari la genunchi.
Palmares: de doua ori vicecampion al Romaniei cu Steaua Bucuresti, castigator al Cupei Romaniei cu Steaua Bucuresti. A jucat in loturile nationale ale Romaniei si a facut parte din una dintre cele mai bune generatii. A reusit sa obtina locul 4 la Campionatul European de Juniori din Olanda (1990) si locul 5 la Campionatul Mondial de Juniori din Canada (1991).
Distinctii primite: Sunt convins ca cea mai importanta distinctie pe care as putea sa o primesc ar fi aprecierea familiei baschetului romanesc dupa patru ani de mandat ca presedinte al Federatiei Romane de Baschet.
Credite foto: facebook personal
NOTA: continutul acestor interviuri este protejat si nu poate fi reprodus fara acordul scris al www.dinvestiar.ro! Likeurile si sharingurile sunt binevenite pentru o informare corecta!